Finlands finansminister Alexander Stubb har flera gånger begärt att Yle ska lämna ut Panamadokumenten. Foto: SVT/TT

Finska regeringen vill ha ut Panamadokumenten

Uppdaterad
Publicerad

Den finska finansministern Alexander Stubb har vid ett flertal tillfällen begärt att finska public service-bolaget Yle ska lämna över material från Panamadokumenten, rapporterade Yle i dag. TV- och radio-kanalen anser att det är ett allvarligt hot mot pressfriheten.

Skattemyndigheterna i OECD-länderna samarbetar nu för att försöka få tag på de 11,5 miljoner dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som avslöjar hur pengar har gömts undan i skatteparadis. 

Enligt det finska public service-bolaget har myndigheterna antagit en handlingsplan för att få tillgång till dokumenten. Och enligt Yle har den finska finansministern flera gånger begärt att dokumenten ska lämnas över till myndigheterna.

Panama-dokumenten

”Stor press från finska politiker”

I dag avslöjar Yle också att skattemyndigheterna i går förhandlade med bolagets chefredaktör för att få tillgång till dokumenten och allt bakgrundsmaterial som journalisterna tagit fram.

– Vi har haft en stor press från finska politiker, säger Marit af Björkesten som är chefredaktör för den svenskspråkiga delen av Yle. Förutom finansministern har flera andra politiker hört av sig och krävt att dokumenten ska lämnas ut.

Enligt henne äventyrar kraven viktiga principer.

– Det handlar om förtroendet för media i Finland och att vi försvarar yttrande- och pressfriheten, säger hon. Men det är också viktigt att vi tänker på vårt anseende internationellt. Det är över 100 mediaföretag världen över som deltagit i denna undersökning. De ska kunna lita på att vi inte lämnar ut dokument till myndigheterna.

”Ingen annan regering som gått så långt”

Enligt public service-bolaget berörs ett stort antal finska medborgare av avslöjandet som också handlar om banken Nordea. Hundratals personer namnges i dokumenten varav många är företagare, investerare, idrottsmän och dömda brottslingar.

Flera av dessa har namngivits i finsk TV och radio och Yle kommer att publicera fler namn i kommande reportage.

– Enligt vad jag vet finns det inga andra myndigheter eller regeringar i världen som gått lika långt som i Finland, säger Joachim Dyfvermark, som avslöjat Panamadokumenten i Sverige i SVT.

– När vi publicerade vårt material gjorde vi också klart för skattemyndigheterna i Sverige att det inte finns några fysiska dokument utan att allt material ligger i molnet. Det finns därför ingen möjlighet att genom husrannsakan få fram materialet.

Skatteverket har inlett ett samarbete

Skatteverket i Sverige har nu inlett ett samarbete med andra länder för att få fram mer information om Panamandokumenten.

– Jag kan inte svara på vilka uppgifter vi fått fram, säger Anders Bäck som är enhetschef på Skatteverket. Det är först när vi fattat beslut som uppgifterna blir offentliga.

Han var en av två representanter som Skatteverket sände till Paris där en rad skattemyndigheter från OECD samlades för att lägga upp en strategi.

– Jag kan inte gå in på hur vi arbetar, säger Anders Bäck. Men redan har många namn på företag och privatpersoner offentliggjorts och de journalister som arbetar med dokumenten har också skrivit att de kommer att offentliggöra 200.000 namn i maj, så det finns stora mängder information att gå igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet