Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT Finlandskorrespondent Liselott Lindström om turbulensen just nu kring finansminister Riikka Purra.

Oppositionen: Förtroendeomröstning mot finansminister Riikka Purra

Publicerad

Hela den finska oppositionen kräver nu en förtroendeomröstning mot finansminister Riikka Purra efter anklagelser om rasism.

Nu höjs röster för att den finska riksdagen ska avbryta sin sommarledighet för att ha en förtroendeomröstning mot finansminister Riikka Purra (Sannfinländarna).

Detta efter att det uppdagats att hon för 15 år sedan har skrivit grovt rasistiska och våldsbejakande blogginlägg.

– Hon var 31 år gammal och forskarstudent då så det handlar inte om några arga tonårskommentarer. Dessutom finns det betydligt nyare kommentarer hon har skrivit på sin egen blogg som regeringskollegorna nu säger är helt oacceptabla, säger SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström.

– Många menar redan nu att regeringens dagar är räknade. Skandalerna har avlöst varandra  och det här visar på utmaningarna med att ha en regering som saknar en gemensam värdegrund och sprickorna går väldigt djupt i den här regeringen, säger Liselott Lindström.

Sammankalla riksdagen

Riksdagens talman Jussi Halla-aho har sagt att han kommer att sammankalla riksdagen om majoriteten så vill. Men för att få ihop en majoritet krävs det att även något av regeringspartierna vill ha en förtroendeomröstning.

I regeringen sitter Samlingspartiet, Sannfinnländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna. Enligt Svenska Yle har oppositionspartierna De gröna, Vänstern och Rörelse nu sagt att de är redo att rösta om förtroende.

– Den stora frågan är om det blir omröstning om Riikka Purra, hur kommer regeringskollegorna då att rösta, kommer de att gå emot sin egen regeringskollega?

Hör mer om rasismskandalen i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.