Fiskare i Tunisien hindrar invandringsfientlig grupp från att gå i land. Foto: TT

Fiskare i Tunisien stoppar anti-flyktingbåt

Uppdaterad
Publicerad

Fiskare i Tunisien har hindrat den franska båten C-star att gå in i hamnen i Zarzis. C-star är chartrad av den invandringsfientliga organisationen Génération Identitaire,GI.

De tunisiska fiskarna hävdar att gruppen är rasistisk och därför inte ska få tillstånd att fortsätta sitt arbete med att hindra migranter från att ta sig över Medelhavet till Italien.

LÄS MER: Flyktingsmugglarna ändrar taktik

– Det är det minsta vi kan göra när muslimer och afrikaner dör på Medelhavet, säger Chamseddine Bourassine, ordförande i fiskarnas lokala organisation, till AFP.

”Försvara Europa”

Organisationen GI, som ingår i den identitära rörelsen, har sin bas i Frankrike och har en invandringsfientlig och anti-muslimsk agenda. De driver kampanjen ”Försvara Europa” mot massinvandring.

Konflikten eskalerar

 GI har försökt att stoppa fartyg som drivs av organisationer som försöker rädda migranter från att drunkna och konflikterna mellan de olika sidorna har eskalerat den senaste tiden. Även Läkare utan gränsers fartyg har attackerats av GI.

Italien anklagar de som räddar migranter för samarbete med flyktingsmugglarna och vill nu öka sin militära närvaro i libyska vatten.

LÄS MER: Spänningen ökar efter att militär sätts in mot smugglare

Omkring 100.000 människor har i år korsat Medelhavet, enligt FN, och det är det högsta antalet hittills. 2.370 människor har dött i år under försök att ta sig till Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.