Det svenska kustbevakningsfartyget Triton har deltagit i räddningsinsatser i Medelhavet. Foto: Foto: KustbevakningenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flyktingsmugglarna ändrar taktik i Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

– Flyktingsmugglarna i Medelhavet har ändrat taktik. Allt fler flyktingar kommer i stora grupper samtidigt. Det säger Peo Allard, befälhavare för den svenska räddningsinsatsen till SVT Nyheter.

Den svenska kustbevakningsfartyget Triton har patrullerat i Medelhavet under sommarmånaderna och är en del av EU:s gränskontrollstyrka Frontex. Uppdraget går nu mot sitt slut för svensk del för den här gången.

– Vi har varit inblandade i räddningsaktioner och tagit hand om avlidna och skadade personer. En del av migranterna har kemiska brännskador som de får av den bensin som finns inne i gummibåtarna. En kvinna hann vi få i land precis innan hon skulle föda, säger Peo Allard.

LÄS MER: Allt mer kritisk läge för Italien – överfulla migrantläger

Ny taktik

Han deltog även under räddningsinsatserna 2015 och ser nu en ny taktik hos smugglarna.

– I år har vi inte sett några av de stora träbåtarna som kunde ha mellan 300 och 500 människor ombord. Nu används bara gummibåtar som tar omkring 130 personer. De åker ut i stora grupper på kanske 50 båtar på en gång för att skapa kaos, säger Peo Allard.

LÄS MER: Svensk insats räddade 351 flyktingar på Medelhavet

En teori är att smugglarna med den taktiken lyckas rädda fler av sina båtar och motorer som annars skulle ha beslagtagits. Om många kommer på samma gång blir räddningsmanskapets fokus att få ombord så många migranter som möjligt och hinner inte ägna tid åt farkosterna.

LÄS MER: 2.000 har mist livet på Medelhavet i år

Peo Allard anser att den svenska insatsen varit meningsfull. Man har kunnat ägna sig åt att kontrollera fritidsbåtar för att se om man bedriver smuggling och har även jobbat med illegalt fiske och oljeutsläpp, vilket är Frontex primära uppgifter.

– Vårt fartyg Triton är väl lämpat även för sjöräddning. Vi har ett stort akterdäck och plats för många människor. Det är viktigt att vi också hinner utföra andra kontroller som miljön och fisket, säger han.

Det svenska uppdraget avslutas i början av september då Triton återvänder till sin hemmahamn i Slite på Gotland.

ANALYS: Endast så kan infernot på havet få ett slut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer