Fiskfusk dåligt för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Minst var fjärde fisk vi äter kan vara felmärkt. Något som kan ge negativa hälsoeffekter.

Vad betyder ordet ”fisk” när det står ”fish and chips” på puben? Vad betyder det när lunch-haket skriver ”fisk med potatisgratäng och rotfrukter”? Vad då för fisk?

På puben ska det normalt betyda torsk eller kolja. På lunch-haket kan det hända att ingen vet.

Minst en fjärdedel av den fisk vi äter i Europa är en annan än den vi tror oss äta. Det visar en sammanställning av vetenskapliga artiklar som lobbygruppen Oceana har gjort.

– Priset på fisk har stigit kraftigt de senaste åren på grund av snävare fiskekvoter. Det finns helt enkelt mindre fisk på marknaden och då hittar industrin på nya idéer för att pressa priserna. Det här är en effekt av det, säger Ralf Teichelmann, chef på Berlin's Rogacki Delicatessen till Reuters.

”Många ser likadana ut”

Pontus Elvingsson är statsinspektör på Livsmedelsverket och efterlyser nu mer kontroller och mer modern utrustning så att arbetet mot fusk kan bli bättre. Livsmedelsverket har begärt ökade anslag. Men det finns inga löften om det än, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C): allt sådant behandlas i budgetarbetet och vad det blir får vi se i höst.

Vissa fiskarter är populära av tradition. Som i fish and chips. Eller sill till jul och midsommar. Om efterfrågan ökar blir de dyrare och det ökar lockelsen i att fuska med andra arter som kanske knappt smakar annorlunda.

– Många fiskar, om man klär av dem skinnet, har vitt kött och ser likadana ut. Så är det inom torskfamiljen. Det finns stillahavs-torsk, som många gånger får bli ersättning för torsk från Atlanten. Det finns Alaska pollock. Kummel är ett annat exempel, säger Pontus Elvingsson.

Smörfisk dåligt för magen

Förutom att du som konsument blir lurad, kan det innebära problem för hälsan att äta felmärkt fisk.

– Ett vanligt exempel är när man beställer vit tonfisk och får smörfisk i stället. Smörfisk kan ge svåra matsmältningsproblem, säger forskaren Kimberly Warner, som varit med och skrivit rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer