Fiskfusk dåligt för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Minst var fjärde fisk vi äter kan vara felmärkt. Något som kan ge negativa hälsoeffekter.

Vad betyder ordet ”fisk” närdet står ”fish and chips” på puben? Vad betyder det närlunch-haket skriver ”fisk med potatisgratäng och rotfrukter”? Vad då för fisk?

På puben ska det normaltbetyda torsk eller kolja. På lunch-haket kan det hända att ingen vet.

Minst en fjärdedel av den fisk vi äter i Europa är en annan än den vi tror oss äta. Det visar en sammanställning av vetenskapliga artiklar som lobbygruppen Oceana har gjort.

– Priset på fisk har stigit kraftigt de senaste åren på grund av snävare fiskekvoter. Det finns helt enkelt mindre fisk på marknaden och då hittar industrin på nya idéer för att pressa priserna. Det här är en effekt av det, säger Ralf Teichelmann, chef på Berlin's Rogacki Delicatessen till Reuters.

”Många ser likadana ut”

Pontus Elvingsson ärstatsinspektör på Livsmedelsverket och efterlyser nu mer kontroller och mermodern utrustning så att arbetet mot fusk kan bli bättre. Livsmedelsverket harbegärt ökade anslag. Men det finns inga löften om det än, sägerlandsbygdsminister Eskil Erlandsson (C): allt sådant behandlas i budgetarbetetoch vad det blir får vi se i höst.

Vissa fiskarter är populäraav tradition. Som i fish and chips. Eller silltill jul och midsommar. Om efterfrågan ökar blir de dyrare och det ökarlockelsen i att fuska med andra arter som kanske knappt smakar annorlunda.

– Många fiskar, om man klär avdem skinnet, har vitt kött och ser likadana ut. Så är det inom torskfamiljen.Det finns stillahavs-torsk, som många gånger får bli ersättning för torsk frånAtlanten. Det finns Alaska pollock. Kummel är ett annat exempel, säger PontusElvingsson.

Smörfisk dåligt för magen

Förutom att du som konsument blir lurad, kan det innebära problem för hälsan att äta felmärkt fisk.

– Ett vanligt exempel är när man beställer vit tonfisk och får smörfisk i stället. Smörfisk kan ge svåra matsmältningsproblem, säger forskaren Kimberly Warner, som varit med och skrivit rapporten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.