• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Foto: TT

Fler ambassader kan flyttas till Jerusalem

Publicerad

USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem, likaså Guatemalas. Nu säger Israel att man har kontakt med tio länder som skulle kunna tänka sig att flytta sin ambassad till Jerusalem.

Israel är i kontakt med flera länder gällande flytt av deras ambassader till Jerusalem, enligt landets vice utrikesminister Tzipi Hotovely.

– Vi är i kontakt med minst tio länder, några av dem europeiska, säger hon.

Uttalandet kommer dagen efter att Guatemalas president Jimmy Morales meddelat att landet kommer att flytta sin ambassad. Ett beslut som hyllas av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

De här länderna kan det bli tal om

”Detta är bara början och det är betydelsefullt”, säger Netanyahu i uttalande.

Hotovely nämner inte vilka länder det handlar om, men enligt israelisk radio, som citerar diplomatiska källor, överväger bland andra Honduras, Filippinerna, Rumänien och Sydsudan att flytta sina ambassader.

”Skamlig och olaglig åtgärd”

Palestinska myndigheten fördömer beskedet från Guatemala och kallar det ”en skamlig och olaglig åtgärd som går stick i stäv med önskemålet från kyrkliga ledare i Jerusalem.”

Tidigare den här månaden erkände USA:s president Donald Trump Jerusalem som Israels huvudstad, något som vände upp och ner på decennier av amerikansk politik, upprörde arabvärlden och allierade i västvärlden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer