Kongressledamoten Barbara Lee (dem) har drivit frågan om ett nationellt förbud mot hårdiskriminering. Till höger en väggmålning av den brasilianske konstnären Fabio da Costa Gomes. Foto: TT arkiv

Fler amerikanska delstater förbjuder hårdiskriminering

Uppdaterad
Publicerad

”Ingen ska känna tvång att ändra sitt naturliga hår”. Det är grundtanken i det som kallas Crown act, ett lagförslag som nyligen antogs av USA:s representanthus. Syftet är att införa en lag som förbjuder diskriminering baserad på hårstilar förknippade med etnicitet och kultur.

I Kalifornien, New York, New Jersey, Virginia, Colorado, Washington och Maryland har lagar som förbjuder hårdiskriminering antagits redan tidigare i år. Likaså har vissa städer infört den lokalt. Och nu har alltså representanthuset i kongressen sagt ja till en lag som ska gälla hela landet.

”Ingen ska känna tvång att ändra sitt naturliga hår”, twittrar demokraternas Barbara Lee, kongressledamot för Kalifornien och drivande i frågan.

Utseendekoder

För i majoriteten av USA:s delstater löper vuxna människor fortfarande risk att förlora sina jobb, och barn att bli hemskickade från skolan, enbart för att deras naturliga hår ser ut på ett visst sätt.

En diskriminering som bland annat tar sig uttryck i utseendekoder på arbetsplatser, där vissa frisyrer beskrivs som ”ohygieniska” eller ”oprofessionella” – trots att de är naturliga resultat av en viss typ av hår.

Undersökningar, bland annat från en stor tillverkare av hårvårdsprodukter, har visat att det främst är afroamerikaner som drabbas. I Undersökningen framgår att det är 80 procent större sannolikhet att en svart kvinna instämmer i påståendet att hon måste förändra sitt naturliga hår för att smälta in på kontoret, än att en vit kvinna gör det.

Rakpermanent

Många kvinnor vittnar också om att de känner sig indirekt tvingade att rakpermanenta håret för att om möjligt slippa diskriminering.

Fortfarande återstår flera steg i den juridiska processen innan Crown (Creating a Respectful and Open World for Natural hair) act kan bli federal lag och göra att antidiskrimineringslagarna även omfattar hår och frisyrer. Närmast ska förslaget upp i senaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer