Polis i Turkiet bevakar en tidningsredaktion. Foto: TT

Fler än 40.000 gripna efter kuppförsöket i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har avsatt nära 80.000 statsanställda och gripit över 40.000 personer efter det misslyckade kuppförsöket i landet i juli.

Sammanlagt 40.029 människor har gripits i Turkiet i samband med utredningen kring det misslyckade kuppförsöket i juli. Det uppger landets premiärminister Binali Yildrim på onsdagskvällen, i ett tv-sänt tal.

Omkring hälften av dem har anhållits med formella misstankar riktade mot dem.

Oroligheter i Turkiet

Nära 80.000 avsatta

Samtidigt har 79.900 offentliganställda tvingats lämna sina tjänster inom militären, polisväsendet, domstolar och myndigheter. 4.262 olika företag har också stängts ner, uppger ministern.

Den gemensamma nämnaren för de avsatta personerna och nedstängda företagen är att de anklagas ha kopplingar till Fethullah Gülen, en muslimsk predikant som lever i självvald exil i USA, som Turkiet anklagar för att ligga bakom kuppförsöket.

Turkiets regering har krävt att USA lämnar ut Gülen, men den amerikanska regeringen kräver att Turkiet i sådana fall presenterar klara bevis på Gülens inblandning i kuppförsöket, rapporterar Reuters.

38.000 fångar frigivna

Tidigare udner dagen förklarade landets justitieminister att Turkiet friger 38.000 fångar från sina överfulla fängelser, troligen för att få plats med dem som nu har fängslats.

Beslutet fattas under landets rådande undantagstillstånd som kommer vara i kraft i tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet