2 000 turkiska poliser avskedas efter kuppförsöket i Turkiet. Arkivbild. Foto: TT

Tusentals poliser avskedas i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet släpper tusentals fångar och avskedar samtidigt fler än 2.000 poliser och militärer, meddelade landets regering i dag. Besluten fattas under undantagstillståndet som råder i landet sedan det misslyckade kuppförsöket för en månad sedan.

Turkiet friger 38.000 fångar från sina överfulla fängelser, troligen för att få plats med dem som har fängslats i samband med det misslyckade kuppförsöket i juli. Justitieminister Bekir Bozdag meddelade nyheten på Twitter, men gav aldrig någon förklaring till varför fångarna släpps.

Beslutet fattas under landets rådande undantagstillstånd som kommer vara i kraft i tre månader.

Oroligheter i Turkiet

Det är fångar som har mindre än två år kvar av sitt straff och som har suttit av minst hälften av hela straffet som nu släpps, dock inte de som har dömts för mord, hustrumisshandel, sexövergrepp och brott mot staten.

Omkring 188.000 fångar sitter i de turkiska fängelserna i mars, 8.000 fler än det finns kapacitet för, enligt Reuters.

Fängslat tusentals

Turkiet har under den månaden som gått sedan militärkuppen gripit fler än 30.000 personer. De fängslade påstås vara anhängare till den religiöse ledaren Fetullah Gulen som den turkiska regeringen menar står bakom kuppen.

Dessutom har flera skolor, institutioner och organisationer med misstänkta kopplingar till Gulen stängts.

På tisdagen gjorde polisen räder mot 44 företag i jaken på anställda som tros förse Gulenrörelsen med pengar.

Avskedar över 2.000

Turkiet utfärdar på onsdagen även två dekret som innebär att fler än 2.000 poliser och hundratals militärer avskedas.

I dekreten beslutade man även att presidenten ska utse militärchefen och att en telekommunikationsmyndighet kommer att stängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet