Fatmeh Abdel Rassad från Homs i Syrien med sonen Mohamed. I tre år har familjen levt i tältlägret i Libanon. Fatmeh vill stanna här nära gränsen till Syrien i hopp om att kunna ta sig tillbaka till hemstaden snabbt om kriget tar slut. Foto: Stina Blomgren

Fler än 65 miljoner på flykt i världen

Uppdaterad
Publicerad

Varje minut tvingas 24 människor lämna sina hem. Fler än 65 miljoner människor är i dag på flykt i världen. Det är det största antalet i modern tid.

När FN i dag på internationella flyktingdagen släpper sin globala rapport om människor på flykt så målas en bild av en hård verklighet. För samtidigt som antalet asylsökande syrier i Sverige har halverats jämfört med förra året – och färre flyktingar nu kommer till Europa – så ökar antalet människor som tvingas lämna sina hem i världen enormt fort.

– Antalet flyktingar är historiskt högt, och de flesta som är på flykt befinner sig i Mellanöstern, säger Elizabeth Tan, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR i Kairo.

Hälften är barn

Häften av världens flyktingar kommer idag från tre länder: Syrien, Afghanistan och Somalia. Inte minst kriget i Syrien har bidragit till att antalet flyktingar i världen ökar. I slutet av 2015 befann sig 5 miljoner syrier på flykt utanför Syrien – jämfört med 3,9 miljoner året innan.
Häften av världens flyktingar är barn- och en av de stora utmaningarna i dag är att flyktingbarn ska kunna gå i skolan.

– Vi ser också att allt fler ensamma barn söker asyl i världen. Förra året tredubblades antalet jämfört med året innan, säger Elizabeth Tan.

Libanon tar emot flest

Libanon är det land i världen som tagit emot flest antal flyktingar sett till antalet invånare. Landet med en befolkning på dryga 4 miljoner har tagit emot 1,1 miljoner registrerade syrienflyktingar.

Libanons regering räknar med att antalet i själva verket är minst 1,5 miljoner eftersom många syrier inte har råd att registrera sig i landet.

De flesta i utvecklingsländer

De flesta flyktingar – nio av tio – lever i dag i utvecklingsländerna. 2,5 miljoner syrier lever i Turkiet, samtidigt som 1,5 miljoner afghaner sökt skydd i Pakistan.

– Förra året såg vi hur många flyktingar sökte sig till Europa. I dag är vägarna till Europa delvis stängda och farligare att resa. Men orsakerna till att människor flyr finns kvar och har på många sätt förvärrats, säger Elizabeth Tan.

Många olösta konflikter

Även om kriget i Syrien uppmärksammats mycket i medierna så bidrar flera nya eller på nytt uppflammade kriser och konflikter i länder som Burundi, Irak, Libyen, Niger och Nigeria till att antalet flyktingar ökar. Samtidigt fortsätter gamla, olösta konflikter i länder som Afghanistan, Centralafrikanska republiken CAR, Kongo, Sydsudan och Jemen att driva människor från sina hem.

– Så länge vi ser krig och konflikter kommer människor att fly. Så länge vi inte ser politiska lösningar så kommer vi få se ett ökande antal flyktingar i världen, säger Elizabeth Tan på UNHCR.

  • 65,3 miljoner människor är i dag på flykt i världen enligt FN:s rapport. Det är en ökning jämfört med året innan då 60 miljoner människor var på flykt.
  • 21,3 miljoner människor räknas som flyktingar under UNHCR:s beskydd eftersom de befinner sig utanför sitt hemland. 40,8 miljoner människor befinner sig på flykt i sitt eget land och kallas internflyktingar.
  • 3,2 miljoner är asylsökande.
  • Antalet ensamkommande barn trefaldigades förra året då 98400 ensamkommande barn sökte asyl globalt. De flesta kom från Afghanistan. Eritrea, Syrien och Somalia.
  • Varje minut tvingas 24 människor lämna sina hem. Siffran är en minskning mot förra året då 30 människor tvingades lämna sina hem varje minut. Den siffran var dock den högsta sedan UNHCR började samla in informationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet