Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT besöker konstakademien i Carrara där man arbetar med att lyfta fram berömda italienska kvinnor. Foto: Domenico Mariotti

Fler framstående kvinnor ska förevigas i Italien

Publicerad

I Italien finns tiotusentals skulpturer och statyer men nästan alla avbildar män. Rörelsen Mi riconosci (Känner du igen mig?) har i en undersökning räknat alla kvinnliga statyer i landet. Siffran visade sig som väntat vara mycket låg, säger Ludovica Piazzi, konsthistoriker.

– I hela Italien finns bara 115 statyer av verkliga kvinnor som funnits. Och de kvinnorna representeras ofta på ett ganska sexistiskt sätt.

Men det finns också en stor vilja att förändra saker. På den anrika konstakademin i marmorstaden Carrara pågår nu ett nytt stort projekt där studenterna tar fram skulpturer över berömda italienska kvinnor, skulpturer som sedan ska placeras ut i städer runt om i landet.

– Med det här initiativet ska vi visa mer av den kvinnliga världen och dess stora bidrag till kulturen, säger Luciano Massarri, direktör.

Se exempel från Mi riconoscis undersökning och följ med på ett besök i konstakademien i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.