Foto: Scanpix

Fler kan dö i hjärt- och kärlsjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Finländska forskare varnar för att kolesterolhalten i blodet nu börjar stiga hos allt fler.

Det som har upptäckts är en ökning av kolesterolhalten i blodet. Orsaken, anser forskarna, är lågkolhydrat- eller LCHF-diet som är populär både i Finland och i Sverige, en diet som går ut på att skippa kolhydraterna och istället äta fett.

–I Finland och i Sverige har vi en märklig inställning att kolhydraterna måste ersättas med hårda fetter. Alltså djur- och mjölkfetter. Det är stick i stäv mot all forskning och resultatet ser vi nu i undersökningen, säger Pekka Puska som är generaldirektör för Finlands motsvarighet till Folkhälsoinstitutet.

Hundratals fler attacker

–Finländarnas kolesterolvärden som i årtionden stadigt har sjunkit har nu börjat öka och resultatet är många hundra fler hjärtattacker, fortsätter Pekka Puska.

Kostrådgivare Nina Westerback från Esbo strax utanför Helsingfors lever som hon lär och använder sig av rikligt med smör och grädde när hon lagar sin lunch. Hon förespråkar LCHF-diet och håller inte med forskarna.

–Totalkosterolet är ingen indikator på ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, menar kostrådgivare Nina Westerback.

Ända sedan 70-talet har forskare i Finland mätt kolesterolhalten hos finländarna i en kampanj för att förbättra kostvanorna. Kolesterolhalten har sjunkit stadigt men dom senaste fem åren har trenden vänt.

Radikal förändring

Hos männen har kolesterolhalten ökat med 1,7 procent och hos kvinnor, som i större grad följer LCHF-dieten är ökningen 3,1 procent. Det kanske inte låter så mycket men dom finländska forskarna talar om en radikal och farlig förändring.

–En ökning av kolesterolhalten med en procent medför en ökning av antalet hjärtinfarkter och dödsfall med två till tre procent, menar Pekka Puska på Folkhälsoinstitutet.

Och Pekka Puska får i princip stöd av den samlade forskar- och läkarkåren.

Det här betyder att antalet finländare som kommer att drabbas av hjärtattacker ökar med omkring 500 per år.

Men Nina Westerback kommer inte att ändra sina matvanor.

Har du inte dåligt samvete för att du kanske ger råd som leder till ett ökat antal dödsfall?

–Verkligen inte. Jag och alla mina klienter har börjat må bättre, intygar Westerback.

I den finländska studien har närmare 8.000 personer deltagit i åldrarna 25 till 74 år.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.