Foto: TT

Fler länder varnar gravida för virus

Uppdaterad
Publicerad

Colombias hälsominister Alejandro Gaviria uppmanar landets kvinnor att vänta med att bli gravida tills mer är känt om det myggburna zikaviruset, som kopplats ihop med en lavinartad ökning av missbildningen mikrocefali bland nyfödda i Brasilien.

– Vi gör detta eftersom jag tror att det är ett bra sätt att kommunicera risken, att berätta för människor att det (en graviditet) kan få allvarliga konsekvenser, säger Gaviria.

Myndigheter i Ecuador, El Salvador och Jamaica har gått ut med liknande varningar.

Zikavirus

Samtidigt rapporteras tre personer ha testats positivt för zikavirus i New York, skriver AFP. Samtliga hade enligt hälsomyndigheter rest till länder utanför USA där det varnats för smittspridningen.

Orsakar missbildningar

Under förra året noterades drygt 3.500 fall av mikrocefali i Brasilien, jämfört med mellan 150 och 200 normalt. Missbildningen innebär att barnet föds med ovanligt litet huvud vilket ofta ger svåra handikapp.

Zikavirus har hittats i fostervattnet hos några barn som fötts med mikrocefali men kopplingen är ännu inte klarlagd av forskarna.

Kvinnorättsaktivister kritiserar rekommendationerna om att dröja med graviditeter, med hänvisning till den begränsade tillgången för många kvinnor i regionen till preventivmedel, abort och sexualundervisning.

I El Salvador råder totalförbud mot aborter, även vid graviditeter efter våldtäkt eller då kvinnans liv är i fara.

Fakta: Mikrocefali

Zikaviruset kopplas till fosterskadan mikrocefali som kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning hos det drabbade barnet.

Mikrocefali betyder litet huvud och orsakas av att hjärnans tillväxt störs redan under fosterlivet och de första levnadsåren. Att huvudet blir litet beror på att hjärnan inte växer som den ska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet