Foto: TT

Fler länder vill skärpa flygreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Även Kanada och Frankrike överväger att införa nya flygregler gällande elektronik ombord på plan, efter att USA och Storbritannien meddelat att de kommer att införa nya säkerhetsrestriktioner.

Restriktionerna innebär att passagerare måste checka in all elektronik större än en mobil. De kommer efter en amerikansk varning om att extremister försöker komma på nya ”innovativa” sätt att utföra flygplansattacker med hjälp av mindre sprängladdningar, gömda i hemelektronik.

– Begränsningarna vidtas på grund av underrättelseinformation som vi analyserat, och vi tror att det är rätt sak att göra och de rätta ställena att göra det på för att garantera säkerheten för resenärerna, säger en högt uppsatt amerikansk tjänsteman.

Vissa flygplatser

Förbudet kommer att gälla flyg från vissa flygplatser i Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika. USA har gett nio flygbolag från åtta länder i uppdrag att meddela resenärer som ska flyga till USA att de inte får ta med sig telefoner, datorer eller surfplattor i sitt handbagage.

Inga amerikanska flygbolag påverkas, men förbudet gäller bland annat passagerare som reser med de stora bolagen Emirates, Etihad och Qatar Airways.

Oklart när

Storbritanniens regering har enats om att skärpa säkerheten, på ett liknande sätt som USA, för direktflyg från Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten, Tunisien och Saudiarabien, säger premiärminister Theresa Mays talesperson.

Det är oklart hur länge de nya flygreglerna kommer att gälla.

Tyskland, Australien och New Zeeland säger att de i nuläget inte överväger att införa nya flygregler.

Sverige:  Följer utvecklingen

Svenska Transporstyrelsen uppger för TT att några liknande regler inte är aktuellt att införa från svenskt håll i nuläget, men att man ”självklart följer utvecklingen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.