Tyska medier avslöjar att den sparkade österrikiske vicekanslern Heinz-Christian Strache haft fler möten med ryska affärsintressen. Foto: AP/Michael Gruber

Flera möten mellan Österrikes toppolitiker och ryska oligarker

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalvideon i Österrike avslöjas nu att den sparkade vicekanslern Heinz-Christian Strache och hans partikamrater haft flera möten med företrädare för den ryska oligarken. Tyska medier avslöjar bandinspelningar från samtal där politikerna erbjuder ryska intressen fördelaktiga byggkontrakt i Österrike.

Den österrikiske före detta vicekanslern Heinz-Christian Strache förklarade sin medverkan i den avslöjade videon från Ibiza som ett enstaka övertramp under alkoholens inflytande. Han har dock inte kunnat förneka att han köpslog med ryska intressen för att få draghjälp i valkampanjen.

Flera möten

Nu avslöjas att Strache och hans närmaste medarbetare, den rysktalande Johann Gudenus, haft flera möten med företrädare för den ryske affärsmannen. Ljudupptagningar från uppföljande sammankomster i Wien har nu publicerats i de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung.

Samtalen handlade bland annat om att den ryske affärsmannen skulle ges möjligheter att investera i byggprojekt i Österrike. I en mejlkonversation diskuteras även fler möten ”i Moskva eller London”.

Samarbete med Putin

Relationen mellan Strache och rådgivare till Rysslands president Putin går tillbaka till 2005 med diskussioner om samarbete med en av Putins närmaste medarbetare. I den sex timmar långa Ibizavideon säger han att han ofta ”varit i Moskva där han har många ryska vänner som har pengar som gräs och som gillar oss”. FPÖ har ett samarbetsavtal med Putins parti Enade Ryssland.

Nu ställs alltfler frågor om Frihetspartiet FPÖ finansierats med bidrag från Ryssland i utbyte mot politiskt stöd. Strache har förnekat att de tagit emot några pengar. Han har uttalat sig kritiskt mot de sanktioner som EU införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim, vilket gick emot Österrikes officiella hållning i frågan.

Bröllopsgästen Putin

Stort uppseende väckte även en bröllopsbild på Österrikes utrikesminister Karin Kneissl, som inte är partimedlem i FPÖ men nominerades av partiet. Hon bjöd in Vladimir Putin till sitt bröllop och neg inför den ryske presidenten som tack för dansen.

Österrikes utrikesminister Karin Kneissl bjöd in Rysslands president Putin till sitt bröllop i augusti 2018. Det var ett år valet då Frihetspartiet fick tunga ministerposter i den österrikiska regeringen. Foto: AP/Roland Schlager

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer