Här drar tromben in över Kina. Foto: Reuters/AP/CCTV

Fler omkomna efter kraftig tromb i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex personer har omkommit och uppemot 200 skadats då en tromb (tornado på engelska) drabbade provinsen Liaoning i norra Kina.

Enligt den statliga kinesiska televisionen CCTV har nära 10 000 personer drabbats av ovädret.

– Det är ovanligt att så här kraftiga tromber uppstår i samband med oväder, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Orsaken till tromben är den varma, fuktiga och ostabila luften som just nu ligger över Kina. Nästa vecka blir svalare och stabilare, vilket minskar risken för oväder, enligt Deana Bajic.

Enligt Kinas meteorologiska institut kan klimatförändringar ligga bakom flera extrema väderhändelser i år. Det har regnat rekordmycket på flera håll i landet och omkring 40 väderstationer har i år registrerat de högsta temperaturerna någonsin.

I provinsen Hebei i norra Kina har man utfärdat en vädervarning då man räknar med temperaturer på över 40 grader.

Tromber

Tromber är kraftfulla virvlar som uppstår under åskmoln. Virveln drar upp skräp och, om den är över hav, vatten. Det är det som gör att virveln blir synlig som en slang från molnets undersida. Detta innebär att tromben inte alltid är synlig, över skogsområden t.ex. finns det ju inte så mycket som kan lossna och virvla upp. Dock är det vanligast att tromberna uppstår över vatten och sedan snabbt bryts ner när de kommer in över land. Vindhastigheten når ofta orkanstyrka 33 m/s och ibland ända upp till det dubbla, cirka 75 m/s. Det är alltså förståeligt att träd kan fällas och hustak lossna där tromben drar fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.