Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bekämpar brandmännen branden. Foto: Reuters, AFP

Bränderna i Grekland tilltar

Uppdaterad
Publicerad

Bränder i Grekland växer i omfång, sprids och startar på nya platser. På turistön Lesbos har hundratals personer evakuerats.

– Vi är drabbade av en explosiv cocktail av torka, höga temperaturer och kraftiga vindar, säger brandkårens talesperson.

Bränderna i Grekland härjar samtidigt som en värmebölja med temperaturer på över 40 grader tagit grepp om landet. Högtrycket väntas vara i tio dagar. Över 140 bränder i skogar och buskageområden har rapporterats de senaste tre dagarna, enligt brandkårens talesperson Yannis Artopoios.

Olympia i farozonen

Flera orter nära de arkeologiska utgrävningarna vid antikens Olympia på Peloponnesos evakuerades på söndagen i snabb takt då bränder tilltog i styrka.

Ett hundratal brandmän bekämpar bränderna, och till sin hjälp har de ett 40-tal brandbilar, fyra flygplan och fyra helikoptrar. Nordvästliga vindar är dock ett positivt tecken, då bränderna rör sig bort från de historiska tempelområdena.

Olympia ligger omkring 30 mil sydväst om huvudstaden Aten.

Branden på ön Lesbos bröt ut vid byn Vatera på södra delen av ön på lördagsförmiddagen. Omkring 450 personer från två hotell  och ett 90-tal semesterhus har evakuerats. Under söndagen kröp branden allt närmare den närliggande byn Vrisa.

Ett knappt 30-tal från Sverige

För tillfället har charterbolagen Ving och Apollo tillsammans omkring 30 resenärer på Lesbos men på en annan del av ön som ligger en bit ifrån branden.

– Men vi följer så klart utvecklingen, säger Anna Hagberg som är presstalesperson på Ving till TT.

Apollos presstalesperson Sandra Miller Kinge säger att de samarbetar med myndigheterna för att hålla sig uppdaterade.

– Det är ju vanligt med skogsbränder vid Medelhavet och de är duktiga på att hantera dem, säger hon.

– Den senaste informationen vi har fått är att de arbetar med branden och utvecklingen har inte blivit värre.

Brinner på flera håll

Den mest omfattande branden i Grekland drabbar områden i nordöstra delen av landet, nära gränsen till Turkiet. Branden har rasat i flera dagar och hotar nationalparken Dadia med dess berömda tallar och kolonier av kondorer.

Över 300 brandmän och ett antal plan och helikoptrar har satts in mot branden, samtidigt som ett par hundra skogshuggare gör brandgator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.