Ryska protester väntas under helgen: ”Kreml är nervöst”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon väntas ytterligare protester i Ryssland, trots att myndigheterna har sett till att demonstrationerna är helt och hållet olagliga.

– Kreml är nervöst. Det är väldigt många människor på väldigt många platser, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Ryska myndigheter har jobbat hårt med att rensa nätet från information om söndagens kommande protester. Tunnelbanestationer i Moskva stängs av och vägar leds om i hopp om att minska tillströmningen.

– Man kommer försöka försvåra för människor att samlas, och sen börja arrestera många av dem som dyker upp, förklarar Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Putin har ännu inte direkt kommenterat protesterna, men hans talesperson Dmitrij Peskov uttalade sig redan förra veckan:

”De säger att många personer kom till de olagliga aktionerna. Nej, få kom – många röstar på Putin”.

Ringledare i husarrest

Det stämmer att protesterna är olagliga. För att få demonstrera i Ryssland krävs tillstånd, vilket folkmassorna saknar. Under förra veckan använde myndigheterna dessutom landets coronarestriktioner för att sätta demonstranter i förvar.

I de flesta fallen släpptes demonstranterna efter ett par timmar, ibland efter några dagar. För folkmassornas ringledare – bland dem Navalnyjs bror och en av medlemmarna i det ryska bandet Pussy Riot – blev straffet desto hårdare. Under fredagen meddelades det att de sätts i husarrest till och med den 23 mars.

”Alla står inte bakom Navalnyj”

Men myndigheternas hårda arbete med att stoppa protesterna kommer inte att lyckas, menar SVT:s Bert Sundström. Dock kan det bli så att protesterna krymper något.

– Förra lördagen var det demonstrationer i över 100 ryska städer – så mycket har det aldrig varit tidigare. Det är osäkert om de lyckas upprepa en sådan massiv spridning igen, säger han.

Men de hårda åtgärderna från ryska myndigheter kan också slå åt andra hållet.

– Det kan få en avskräckande effekt, men vi har sett exempel på motsatsen i Belarus. Där växte protestvågorna eftersom människor blev förbannade över de repressiva åtgärderna, säger Martin Kragh.

Någon tydlig plan finns dock inte. Demonstranterna har ingen samlad lista med krav som de vill få igenom. I stället samlas de under ett slags gemensam kamp mot korruption.

– Det är ett generellt missnöje. Alla står inte nödvändigtvis bakom Navalnyjs politik, men de vill stötta honom i och med allt det hemska som har hänt honom, säger Martin Kragh.

Demonstranter och poliser vid en demonstration i Sankt Petersburg den 23 januari. Foto: Dmitri Lovetsky/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.