Foto: Twitter: @stormy_chan93

Bilar brinner vid norsk flygplats – flygtrafiken stoppad

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande brand rasar i ett parkeringshus vid Stavangers flygplats i Norge. All flygtrafik är stoppad och närliggande hotell har evakuerats. En del av parkeringshuset på fem våningar har kollapsat och förstört omkring 300 bilar, rapporterar NRK.

Norska public service-kanalen NRK rapporterar att branden har spridit sig till runt tio bilar och till första våningen efter att den började på bottenvåningen.

En del av garaget har kollapsat och det finns en oro över att hela byggnaden ska kollapsa. Vid 21.00 säger dock brandchefen Nils-Erik Haagenrud att släckningsarbetet går bra.

– Nu använder vi gravmaskin för att riva delar av fasaden på parkeringshuset för att komma ännu längre in i byggnaden.

Garaget har över 3 000 parkeringsplatser och enligt ägaren Avinor var den nästan full när branden startade. Det innebär att bilar till ett värde av hundratals miljoner riskerar att förstöras.

Startade i gammal dieselbil

Tidiga uppgifter gjorde gällande att branden startade i en elbil, men nu tror polisen istället att en gammal dieselbil var orsaken.

– Vi tror att branden började i en äldre dieselbil. Det var en far med små barn som hade bilen som såg rök från motorn. Plötsligt kom det lågor från den, berättade polisens ledare vid Sola, berättade Frode Kleven till Dagbladet.

Flygtrafiken stoppad

På tisdagseftermiddagen stoppades flygplanstrafiken på flygplatsen för att underlätta jobbet med släckandet av branden.

Norges statsminister Erna Solberg skriver på Twitter att hon inte längre kan ta flyget till hem till Oslo efter besöket på oljefyndigheten Johan Sverdrup i Stavanger.

– Nu blir det bil till Oslo, skriver hon.

Vinden har fört röken mot det närliggande hotellet. Gäster har därför evakuerats, enligt flygplatschefen Anette Sigmundstad.

Polisen ber allmänheten att hålla sig borta från röken eftersom det är oklart om den innehåller farliga ämnen, skriver NRK. Flygtrafiken beräknas vara igång igen på onsdag morgon.

Vet du mer? Tipsa oss på: tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.