Kroppen från ett av offren i bombdådet i Quetta syns bäras bort av ambulanspersonal. Foto: TT

Flera bombdåd i västra och nordvästra Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

En serie sprängdåd har skakat Pakistan inom loppet av ett par timmar. En bomb har detonerat i närheten av polisens högkvarter i staden Quetta, och under eftermiddagen svensk tid ska två sprängningar ha ägt rum i nordvästra staden Parachinar. Totalt har runt 57 människor dödats och över 200 skadats.

Minst 14 människor har dödats och omkring 20 skadats av en bomb som detonerat i närheten av polischefens högkvarter i Quetta i Pakistan, enligt polisen. Tio av de döda är poliser.

Explosionen var tillräckligt kraftig för att den skulle höras över hela staden. Polisen har ännu inte kommit fram till om bomben utlöstes inuti en bil eller inte.

Tv-bilder från händelsen visar söndertrasade bilar och en väg som strösslats med krossat glas.

Historia av attacker

En utbrytargrupp från talibanrörelsen, Jamaat ur Ahrar, har tagit på sig dådet i Quetta, som ligger i Baluchistanprovinsen. Pakistanska talibaner och andra islamistiska extremister har tidigare genomfört attacker i provinsen.

Nationalistiska och separatistiska grupper har utkämpat ett lågintensivt uppror mot staten under det senaste årtiondet, med krav på en mer generös fördelning av regionens ekonomiska tillgångar.

Ytterligare ett dåd

Senare under dagen kom uppgifter om nya sprängningar. Två bomber ska då ha detonerat i staden Parachinar i Kurramregionen i nordvästra Pakistan. Under lördagen hade dödsiffran stigit till minst 39 människor döda och över 200 skadade.

Fler än 160 av dem vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador.

Bomberna detonerade med bara ett par minuters mellanrum, enligt uppgifter från regeringen. Marknaden var full av människor som handlade mat inför iftar, det kvällsmål som bryter fastan under Ramadan.

Ett liknande dåd utfördes i Parachinar i januari tidigare i år. Även då skedde explosionen på en marknad, och dödade över 20 människor. Pakistanska talibaner tog då på sig dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.