Flera befaras ha dött efter de översvämningar som drabbat landet. Foto: Japan ground self-defense force western army / Ministry of land, infrastructure, transport and tourism Kyushu regional development

Flera döda efter översvämningar i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 personer har bekräftats döda och 14 personer saknas efter kraftiga skyfall på Kyushu, den sydligaste av Japans stora öar. Under söndagen tros läget förvärras efter rapporter om ytterligare regnfall.

Helgens kraftiga skyfall i sydvästra Japan har lett till stora översvämningar och jordskred i prefekturen Kumamoto, som är den värst drabbade regionen. Och ytterligare runt 30 distrikt i prefekturen har isolerats till följd av ovädret.

20 personer har bekräftats döda, ytterligare 14 befaras döda och 14 saknas, skriver landets public service-bolag NHK med hänvisning till lokala myndigheter.

10 000 hjälper till

På nyheterna har bilder visats på förstörda hus, uppochnedvända bilar, människor som skyfflar bort lera från sina hem och militär som räddar strandade människor med båtar och helikoptrar.

I byn Kuma Village befaras 14 personer på ett äldreboende ha dött efter att platsen blivit översvämmad.

Enligt AP har uppemot 10 000 personer från militären, kustbevakningen och brandkåren kallats in för att delta i hjälpinsatser runtom i regionen.

Rädda för att bli smittade

När regnet kom uppmanades över 200 000 personer i Kumamoto att lämna sina hem. Men då evakueringen inte var obligatorisk valde många att stanna i sina hem av rädsla för att smittas av coronaviruset, trots att myndigheter har sagt att åtgärder för att minimera smittorisken har vidtagits på de evakueringscenter som finns, skriver AP.

Mer regn förutspås att komma under söndagen meddelar landets meteorologiska institut enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.