Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur stora delar av staden Hitoyoshi i området Kumamoto dränkts av de stora vattenmassorna. Foto: NHK.

Flera befaras omkomna i japanska skyfall

Uppdaterad
Publicerad
Uppemot 200 000 människor har uppmanats att ta skydd eller evakuera sina hem i sydvästra Japan på grund av kraftiga skyfall.
På ett äldreboende befaras flera ha dött när vattenmassor trängde in.

Under natten till lördagen har södra Japan drabbats av jordskred och översvämningar efter kraftiga regnfall.

Bilder från tv-bolaget NHK visar hur stora delar av staden Hitoyoshi i området Kumamoto dränkts av de stora vattenmassorna.

Tiotals personer rapporteras saknade och flera befaras enligt japanska Kyodo News ha omkommit i samband med de kraftiga regnen

Enligt en lokal guvernör har 14 personer hittats livlösa på ett äldreboende efter att en närliggande flod svämmat över och fyllt boendet med vatten.

Uppemot 200 000 boende i områdena Kumamoto och Kagoshima har uppmanats evakuera sina hem men uppmaningen är inte obligatorisk och det är oklart hur många som faktiskt har lämnat sina hem.

– Vi uppmanar bestämt människor att agera för att skydda sina liv då det fortfarande regnar tämligen kraftigt, säger Toshiaki Mizukami, ämbetsman i Kumamoto prefektur, till AFP.

Tusentals soldater inkallade

Enligt Kyodo News har premiärminister Shinzo Abe kallat in runt 10 000 soldater för att hjälpa till i det omfattande räddningsarbetet.

Regnet ser ut att minska men det japanska meteorologiska institutet har fortfarande utfärdat varningar för regn, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Japans regnperiod, kallad ”tsuyu”, börjar vanligen i juni och varar juli månad ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer