Demonstranter som tar skydd när säkerhetsstyrkor skjuter tårgas mot dem i Bagdad under måndagen. Foto: Khalid Mohammed/TT

Flera döda i fortsatta protester i Irak – kräver nyval

Uppdaterad
Publicerad

Flera demonstranter har dödats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor i Iraks huvudstad Bagdad. I staden Karbala har säkerhetsstyrkor skjutit skarpt i samband med protesterna.

Uppgifterna om hur många som dödats under måndagens demonstrationer går isär. I Bagdad har mellan tre och fem människor dödats, medan sjukvårdskällor anger en död i Karbala.

Över 100 människor skadades i Bagdad bara under måndagen. I Karbala skadades över 50 personer, varav sex kritiskt, uppger sjukhuskällor.

Den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr, som ställt sig på demonstranternas sida, uppmanade på måndagen premiärminister Adil Abd al-Mahdi att utlösa nya parlamentsval övervakade av FN. Muqtada al-Sadr som leder det största blocket i det irakiska parlamentet, har krävt regeringens avgång och inledde i lördags en sittstrejk i parlamentet.

Militären i Irak meddelar att protesterna föranleder fortsatt utegångsförbud. På måndagen meddelade den att det tills vidare kommer att råda utegångsförbud i Bagdad från midnatt och sex timmar framåt, enligt statlig tv.

Protesterna bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard.

En representant för Iraks människorättskommission säger att det är osäkert hur många som har dödats i den senaste månadens växande protester i Bagdad och flera andra städer, men en uppskattning är att närmare 240 har dödats.

Fakta: Irak

I dagens Irak, i det som då kallades Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris, anses en av mänsklighetens första civilisationer ha vuxit fram för omkring 5 000 år sedan.

I modern tid har Irak härjats av konflikter, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasioner och inbördeskrig.

Saddam störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet. Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är i stort sett besegrad.

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak (juli 2018), varav närmare 7 miljoner (2019) i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15–24 är 25 procent.

Landet har världens femte största oljetillgångar samt gott om mineraler och bördig mark.

Landet är en republik och premiärminister Adil Abd al-Mahdi är regeringschef.

Islam är officiell religion. Till skillnad från stora delar av det övriga Mellanöstern är majoriteten i Irak shiamuslimer.

Källor: CIA the world factbook, UI/Landguiden

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.