Kravallutrustade thailändska poliser lotsar ut människor från köpcentrumet i Nakhon Ratchasima. Foto: MCOT, AFP, AP / TT

Skytten dödad av polis efter masskjutning i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Den soldat som dödade 29 personer i en masskjutning i Thailand har dödats av polisen. Dådet började på en militärbas och slutade i ett köpcenter där skytten barrikaderade sig i flera timmar. Vid 03-tiden svensk tid meddelar polisen att de dödat skytten, uppger Reuters.

Skjutningen ägde rum i staden Nakhon Ratchasima, även kallad Korat, drygt 20 mil nordost om Bangkok.

På söndagseftermiddagen uppgick antalet offer till 29 dödade och 57 skadade, enligt flera medier. Tidigare uppgifter gjorde gällande att 26 personer dödats.

Stormade köpcentrum

Vid 17-tiden svensk tid stormade thailändsk polis och soldater det köpcentret där skytten barrikaderat sig.

Några timmar senare, strax före klockan 20 svensk tid, hördes upprepade skottlossningar med automatvapen inne i köpcentret, uppger Reuters.

– Det var hemskt eftersom jag kunde höra enstaka gång skott... vi väntade länge på att polisen skulle komma och hjälp oss. Det var många timmar, säger Suvanarat Jirattanasakul, som befann sig på köpcentret.

Klockan 09 (03 svensk tid) meddelade thailändsk polis att gärningspersonen skjutits ihjäl inne i köpcentret.

Skottlossning på flera platser

Enligt Bangkok Post ska gärningsmannen först ha skjutit ihjäl en befälhavare och två andra soldater på en militärbas. Därefter flydde han i ett stulet militärfordon och färdades mot köpcentret. Även på vägen dit ska han ha skjutit mot flera civila, skriver tidningen.

Motivet till masskjutningen är enligt den thailändske premiärministern Prayuth Chan-o-cha att mannen känt sig lurad gällande ett avtal om mark, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Sände live på Facebook

Mannen ska ha sänt händelseförloppet live på Facebook och tagit en bild på sig själv med ett vapen i handen.

Facebook uppgav senare att de tagit bort kontot som tillhör den person som polisen misstänker är gärningsmannen. 

Fakta: Nakhon Ratchasima

Nakhon Ratchasima hade i en folkräkning 2004 cirka 209 000 invånare och är en av de större städerna i Thailand.

Nakhon Ratchasima är en knutpunkt för transporter på Koratplatån. Näringslivet domineras främst av bearbetning av områdets råvaror i livsmedels-, tobaks-, textil- och skogsindustrierna.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.