Ett flertal personer dog under ett oväder vid ett ultramaratonlopp i Kina. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Arkivbild. Foto: TT

Över 20 döda under ultramaratonlopp i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Minst 21 människor har dött sedan ett häftigt oväder slagit till mot löpare som deltog i ett 100 kilometer långt ultramaraton i Kina, enligt landets medier.

Tävlingen pausades när hagel, snöblandat regn och hårda vindar vid lunchtid på lördagen plötsligt drog in över ett bergsområde där löparna sprang. Temperaturen störtdök och en kamp för att rädda de tävlande ute i spåret tog vid.

Drygt 150 löpare kunde evakueras, enligt kinesiska medier, men ett svårt räddningsarbete pågick hela natten och först på söndagsförmiddagen, lokal tid, hade samtliga omkomna lokaliserats längs med spåret.

Flera av de evakuerade löparna led av hypotermi, för låg kroppstemperatur, och minst åtta löpare har vårdats på sjukhus för mindre skador, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Loppet arrangerades nära staden Baiyin i Gansuprovinsen i nordvästra Kina. Tävlingsbanan sträckte sig längs de dramatiska berg vid Gula floden som internationellt går under namnet Yellow River Stone Forest och vars klippformationer tros vara fyra miljarder år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.