Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benjamin Netanyahus talesperson om att erkänna Palestina: ”En enorm vinst för terrorister” Foto: SVT, TT

Flera europeiska länder vill erkänna palestinsk stat

Uppdaterad
Publicerad

Spanien, Irland, Slovenien och Malta är på väg att erkänna Palestina som stat. De blir då de första EU-länderna efter Sverige att erkänna en palestinsk stat.

Men Israel menar att det vore en seger för Hamas.

– När man blidkar terrorister uppnår man precis motsatsen till fred, säger premiärminister Benjamin Netanyahus talesperson i Utrikesbyrån.

Sverige erkände Palestina som stat 2014 och var då första EU-land att göra det. Men nu väntas flera länder gå i Sveriges fotspår.

Spanien har sagt att beslutet kommer att tas före halvårsskiftet och under ett tal i Katalonien nyligen försvarade premiärminister Pedro Sanchez beslutet som tagits ”av moralisk övertygelse”, eftersom han anser att det är ”en rättvis sak” och det ”enda sättet” att uppnå fred och säkerhet i Israel-Palestina-konflikten, rapporterar Euronews.

Utrikesbyrån

Irland, som har drivit på frågan, har tidigare sagt att ett erkännande kommer att ske i slutet av maj. Irlands regeringschef menar att det är nödvändigt för att hålla hoppet uppe om en tvåstatslösning.

– Det finns inget fel tillfälle att göra det rätta, säger han i ett klipp på sociala medier.

Även Norge har sagt sig vara redo att erkänna en palestinsk stat.

Israel: ”Förlänger kriget”

Israel är starkt kritiskt till ett erkännande av Palestina som stat efter Hamas terrorattack den 7 oktober. Tal Heinrich, som är talesperson för premiärminister Benjamin Netanyahu, kallar det för ”ett stort misstag”.

– De länder som vill erkänna den palestinska staten för oss inte närmare fred. De förlänger konflikten, förlänger kriget. De ger en belöning till Hamas.

Hör henne i klippet ovan.

Även USA riktar öppen och hård kritik mot Israel och de propalestinska protesterna tilltar. Var har premiärminister Netanyahu sina vänner egentligen? Se Utrikesbyrån: Vem backar Bibi? På SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet