Här är kyrkan där skottlossningscenen i filmen Rust spelades in. Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Uppgifter: Flera felskjutningar innan dödsolyckan vid Rust

Uppdaterad
Publicerad

Vid tre tillfällen kort innan den dödliga olyckan på inspelningen av västernfilmen Rust skedde det incidenter med en rekvisitapistol. Samma dag som skådespelaren Alec Baldwins skott dödade den kvinnliga filmfotografen lämnade kameramän och tekniker inspelningen i protest mot arbetsförhållandena, uppger en källa för LA Times.

Frustrationen hos kameramännen och annan personal på filminspelningen ska ha gällt ersättningar och arbetstider skriver LA Times, men det fanns också synpunkter på att säkerheten inte var tillräcklig. En person, som jobbar i filmteamet, säger till tidningen att det rådde en ”allvarlig brist på säkerhetsmöten på inspelningsplatsen”.

Samma källa uppger att det under lördagen, dagarna innan dödsskjutningen, skedde två felskjutningar med en rekvisitapistol och att det veckan innan det skedde ytterligare en. Filmbolaget har ännu inte kommenterat dessa uppgifter. Tre källor till New York Times säger också att det skett minst två felskjutningar på kort tid.

Lämnade i protest

Den kvinnliga filmfotografen som dödades under inspelningen av västernfilmen Rust i New Mexiko ska ha varit en av dem som höjt rösten för bättre villkor på inspelningen. Samma dag som hon dödades lämnade kamerapersonal inspelningsplatsen i protest och andra personer ledjes då in för att produktionen skulle kunna fortsätta.

Fler detaljer kring omständigheterna vid olyckan framkommer nu. Den scen som skulle spelas in var en skottlossningsscen i en kyrka, där Alec Baldwins karaktär skulle backa ut ur kyrkan.

Polisen har hört flera personer, inklusive Baldwin som har sagt att han samarbetar fullt ut. Det har också beslagtagit saker från inspelningsplatsen. Ingen person är misstänkt i utredningen.

d

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.