Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en förhöjd risk i Danmark” – se klippet. Terrorhotsnivån i landet ligger på en fyra av fem och i augusti uppmanade terrorrörelsen al-Qaida till attacker mot Danmark på grund av deras många Koranbränningar. Foto: SVT

Tre gripna misstänkta för terrorbrott i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har gripits i Danmark misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Dansk polis misstänker ett samband till det kriminella nätverket Loyal to familia.

Insatsen leddes av den danska säkerhetspolisen PET och tre personer kunde gripas i Danmark. Ytterligare en kunde gripas i Nederländerna. Flera av Danmarks polisområden har varit involverade i aktionen, som inleddes tidigt på torsdagsmorgonen, rapporterar Ritzau.

Polisen bekräftar för DR att de varit på plats i västra Århus i morse och i Odense. Järnvägsstationen i Århus har varit avspärrad, men avspärrningarna har nu släppts.

– Det är oerhört allvarligt. Men det visar tyvärr hur situationen i Danmark ser ut i dag, sade Danmarks statsminister Mette Fredriksen tidigare under dagen.

Köpenhamnspolisen och PET håller en presskonferens klockan 13.00 om gripandena under torsdagseftermiddagen. Medverkar gör chefpolisinspektör och operativ chef för PET Flemming Drejer och överpolisinspektör och räddningschef vid Köpenhamnspolisen Peter Dahl.

Koppling till Loyal to familia misstänks

Enligt Flemming Drejer handlar det om ett ”nätverk” av personer som planerade ett terrordåd. De tre personerna som gripits är åtalade enligt terrorbestämmelserna och ska häktas i eftermiddag. Dansk polis misstänker en gängkoppling, specifikt till nätverket Loyal to familia (LTF) som sedan 2020 är förbjudet i Danmark.

Polisen tror att terrordådet nätverket var i färd att planera har förhindrats.

Ökad närvaro vid judiska lokaler

Dansk polis meddelar att polisen i framtiden kommer att vara mer närvarande i offentliga rum, särskilt i Köpenhamn och nära judiska lokaler. Polisen nämnde även ryska och iranska ambassaden som potentiella mål.

Motivet till det planerade terrordådet är fortfarande okänt.

Terrordåd avvärjt i Tyskland

På torsdagen greps samtidigt fyra medlemmar i terrororganisationen Hamas i Tyskland och Nederländerna efter misstankar om att de ska ha planerat attacker mot judiska institutioner i Europa. Det säger tyska åklagare under torsdagen. Israel hävdar att gripandena i Danmark också har koppling till Hamas. Det är ännu oklart om den tyska aktionen har någon koppling till Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.