Det kriminella danska nätverket Loyalty to Familia finns i Eslöv, enligt polisen. Foto: Foto: Asger Ladefoged/TT/Arkiv

Dansk domstol upplöser det kriminella gänget Loyal to Familia

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Köpenhamn, Københavns Byret, har idag meddelat en dom som innebär att det kriminella gänget Loyal to Familia, LTF, upplöses. Det är det första fallet i sitt slag i Danmark.

Polisen i Köpenhamn införde redan i september 2018 ett preliminärt förbud mot grupperingen. Men förbudet har nu prövats av en rättslig instans, som godkänner förbudet.

Domstolen pekar på att gänget bryter mot ett avsnitt i konstitutionen, eftersom det är en förening som använder våld och kriminella medel för att uppnå sina mål.

– Det är en principiell och historisk dom i kampen mot kriminella gäng och organiserad brottslighet. Idag har vi fått stadsdomstolens ord på att LTF är en förening som strider mot grundlagen, som använder våld och andra kriminella medel för att uppnå kriminella syften, och det är vi mycket tillfreds med, säger Köpenhamnspolisens chefsåklagare Ida Sørensen i ett pressmeddelande.

Tingsrätten har också beslutat att det preliminära förbudet mot LTF är lagligt.

I klippet ovan kan du höra Loyal to Familias advokat om domstolsbeskedet.

Så här står det i avsnitt 78 av den danska konstitutionen

Föreningar som agerar eller försöker uppnå sina mål genom våld, anstiftande våld eller liknande kriminellt inflytande på olika tänkare måste upplösas genom dom.

Källa: Københavns Politi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.