Flera personer har hjärnskador efter förgiftning på bunkerfest

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer vårdas fortfarande på sjukhus med hjärnskador efter att de kolmonixidförgiftats under en rejvfest i en bunker i Oslo.

– Det hade kunnat bli Norges värsta olycka i fredstid, säger Dag Jacobsen vid Oslos universitetssjukhus till NRK. 

Runt 200 personer deltog på den olagliga festen i bunkern natten till lördag. Och det fanns bara en väg ut, en smal öppning på runt en gånger en meter.  

När polisen kom till platsen hittades sju medvetslösa personer, och över 20 festdeltagare fick föras till sjukhus. Enligt polisen ska kolmonoxidförgiftningen ha orsakats av aggregat i bunkern som användes för att ge ström åt bland annat en musikanläggning.

Några intensivvårdas

Dag Jacobsen, som är chef på akutmottagningen vid Oslos universitetssjukhus menar att det var nära en nationell katastrof.  

– Vi har patienter som fortfarande är inlagda för behandling och som har komplikationer i form av hjärnskador, säger han till NRK.

Av sekretesskäl vill han inte säga hur många som vårdas på sjukhuset, men det rör sig om “flera personer”, varav några får intensivvård.

”Inte tillräckligt att överleva”

Dag Jacobsen vill nu varna andra ungdomar som planerar att gå på liknande rejvfester. 

– Det är inte tillräckligt bra att överleva en kolmonoxidförgiftning. Om du är tonåring ska du inte leva resten av ditt liv med hjärnskador. 

Kolmonoxid är en mycket giftig gas, som varken luktar, smakar eller känns på annat sätt. Den kan förekomma i avgaser och brandgaser, enligt Giftinformationscentralen. Symptom på förgiftning kan vara huvudvärk, yrsel, trötthet, illamående, kräkningar och medvetslöshet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.