• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Flera länder i Europa lättar på coronarestriktioner Foto: Ronald Zak / TT

Flera länder lättar på restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Österrike och Schweiz börjar under mars lätta på åtgärderna mot smittspridningen av coronaviruset. I dag väntas även Tyskland fatta ett beslut om att försiktigt lyfta några av restriktionerna, detta trots att smittspridningen inte minskat som förväntat.

Flera europeiska länder har försiktigt börjat staka ut en väg tillbaka till det normala.

I dag väntas Tyskland fatta beslut om att lyfta några av åtgärderna mot smittspridningen. Detta trots att smittan fortsätter att öka och vaccineringen inte gått i den takt man önskat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagen efterfrågade sjukvårdsminister Jens Spahn en mer ”pragmatisk vaccineringskampanj”, där man tillåter att längre tid går mellan första och andra dosen så att fler människor kan få ett visst skydd snabbt.

Spahn sa också att Tyskland inom kort väntas ge grönt ljus till att Astra Zenecas vaccin används för personer över 65 år, då resultat från Storbritannien visar att vaccinet är effektivt även på denna grupp.

Enligt lättnadsförslaget som ska diskuteras i dag kommer fem personer från två hushåll att kunna träffas från 8 mars. Barn under 14 år är undantagna. Vidare kommer bokhaondlar, blomsterbutiker, tatuerare, skönhetssalonger och massagesalonger att få öppna.

Negativt test krävs på restaurang

I veckan presenterade också Österrikes regering en plan för en långsam återgång till det normala. Under mars kommer kaféer och restauranger med uteserveringar att få öppna. Den som vill sitta där måste dock ha ett negativt coronatest, rapporterar The Locals österrikiska upplaga. Även kultur- och idrottssektorn kommer kunna ha öppet i större utsträckning.

– Vi börjar utomhus innan vi vågar oss på inomhus, säger Österrikes kansler Sebastian Kurz om lättnaderna.

Österrike planerar att ha vaccinerat en miljon av sina nio miljoner invånare till påsk, som infaller första helgen i april.

Lättnader i Schweiz en gång i månaden

I Schweiz har man samtidigt beslutat om att lyfta åtgärderna gradvis varje 1:a i månaden från och med den 1 mars. Sedan i måndags får till exempel butiker, museum, djurparker, botaniska trädgårdar, sportsalar och bibliotek hålla öppet. Nästa omgång lättnader i landet väntas komma 1 april, förutsatt att smittspridningen inte ökar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet