Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger de europeiska ländernas ledare besked inför julen. Foto: Ludovic Martin & Michael Probst /TT

Flera länder pausar coronareglerna under julen

Uppdaterad
Publicerad

Även den traditionsenliga julen måste foga sig efter coronaviruset i år. Men för att familjer ska kunna samlas under högtiden planerar flera europeiska länder att lätta tillfälligt på coronarestriktionerna.

I Sverige är det dock fortfarande oklart hur årets julfirande kommer att se ut.

På tisdagen meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att regeringen kommer att börja lätta på restriktionerna i landet från mitten av december.

– Vi har nått toppen på den andra vågen av den här pandemin, säger han.

Om den positiva utvecklingen håller i sig i landet kommer teatrar, museum och biografer kunna öppna igen. Ett utgångsförbud kommer att fortsätta gälla mellan klockan 21 och 07, men hävs tillfälliga under juldagen och nyårsafton. Dessutom tillåts personer att lämna sina bostadsorter för att fira julen tillsammans med nära och kära.

Äldre får fira med sina familjer

Även i Tyskland och Storbritannien förbereder man julundantag. Enligt uppgifter som BBC tagit del av kommer Skottland tillåta att max tre hushåll samlas inomhus mellan den 23-27 december och i Tyskland införs en ”mini-amnesti” mellan 23 december och 1 januari som bland annat innebär att tio personer (istället för fem) får umgås, skriver Deutsche Welle.

Spaniens hälsominister Salvador Illa har föreslagit att max sex personer ska få träffas under jul- och nyårshelgen och att utgångsförbudet ska gälla från klockan 01, istället för 24, för att underlätta för invånarna att ta sig hem på kvällen, rapporterar The Local. Personer på äldreboenden ska också kunna träffa sina familjer om de testat negativt för viruset.

Därutöver tillåts restauranger och kyrkor att hålla öppet med besöksbegränsningar, och den del mindre ceremonier och julkonserter får arrangeras om social distans kan garanteras, enligt Salvador Illa.

Inget svenskt julbesked

I Sverige har det ännu inte kommit något klart besked om julen. Den kraftigt ökade smittspridningen gör att det kan bli aktuellt med nya nationella riktlinjer och eventuella reserestriktioner inför julhelgen.

– Vi bör ha ett besked om vad som gäller inom ett par veckor. Men det kan bli en situation som snabbt ändras och vi behöver dra i bromsen så att inte regioner överbelastas, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i Aktuellt i mitten av november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet