Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julplaner kan behöva ändras med kort varsel, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Oscar Gyllander & Gorm Kallestad/TT

Tegnell om julfirandet: ”Planer kan behöva ändras med kort varsel”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya smittoläget gör att många familjer kan behöva tänka om kring julfirandet. Om kurvorna fortsätter peka uppåt kan släktkalas med mor- och farföräldrar behöva ställas in, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

– Det kan finnas regioner där man behöver hålla sig till den närmaste tajta familjen.

För bara en dryg vecka sedan slopade Folkhälsomyndigheten restriktionerna för 70-plussare. I samma veva gav statsepidemiolog Anders Tegnell grönt ljus för mindre släktkalas under julen.

Om det fanns möjligheter att hålla avstånd skulle ett firande med såväl barn som mor- och farföräldrar kunna betraktas som relativt riskfritt.

– Har man en grundfamilj som rör sig om 10-15 personer, då får det vara okej, sa han bland annat i Aktuellt.

Bara den närmsta familjen

Men sedan vände kurvorna uppåt igen. Under torsdagen införde flera regioner lokala restriktioner. Och det nya smittoläget har förändrat förutsättningarna inför julfirandet.

– Ja det får man väl säga. Men det är det aktuella vi har i dag, vad vi har under julen får vi se då, säger Anders Tegnell.

Ändra med kort varsel

Att kunna fira jul med upp till 15 personer ska alltså inte betraktas som givet utifrån det rådande läget.

– Det kan ju finnas regioner där man behöver vara ännu mer inskränkt i sitt julfirande och verkligen bara hålla sig till den närmaste tajta familjen, säger Anders Tegnell.

Det är ju många som planerar julen redan nu, vad har du att säga till dem?

– Man kan planera men man måste inse att de här planerna kan behöva ändras med ganska kort varsel. Det är så vi lever just nu, det är inget vi kan göra något åt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer