Grönt ljus för mindre julfiranden: ”En väldigt liten risk”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens besked om att restriktionerna för 70-plussare slopas undrar många svenskar hur det blir med årets julfirande. Statsepidemiolog Anders Tegnell kommer med glädjande besked: Han ger grönt ljus för mindre släktkalas.

– Om det är med den nära släkten måste man anse att det är en väldigt liten risk – och en risk som många tycker är värd att ta, säger han i SVT Aktuellt.

Personer som är 70 år och äldre kan nu följa samma coronaråd som resten av samhället. I torsdagens Aktuellt förklarar Anders Tegnell hur beskedet ska tolkas.

Att fira jul med andra går bra – så länge det bara är med den nära släkten.

– Ett mindre släktkalas med barn och barnbarn, framför allt om man kan hålla avstånd, innebär säkert inga större risker, säger han.

Rimligt med friska kramar

Samtidigt varnar Tegnell för större tillställningar:

– Jättestora släktkalas där man träffar sådana man inte träffar annars är fortfarande olämpligt.

Kan man nu till och med krama sina barn och barnbarn?

– Vi tycker att det är rimligt att man får ta steget mot den typen av fysiska kontakter – förutsatt förstås att barnen är helt friska, svarar han.

Exakt hur litet ett släktkalas bör vara kan Anders Tegnell inte svara på.

– Tanken är att skapa så få nya kontakter som möjligt. Har man en grundfamilj som rör sig om 10-15 personer, då får det vara okej, säger han.

Inte rätt tillfälle i somras

Att lättnaden för 70 + inte har kommit tidigare beror på att smittläget har varit för oklart, menar Tegnell.

– Direkt efter sommaren var det inte alls rätt tillfälle. Det var väldigt oklart hur smittspridningen skulle ske under hösten, och då har vi velat se hur det utvecklades, säger han.

”En grupp som haft det jobbigt”

Trots att Sverige nu ser en ökning av fall menar Tegnell att vi är i en helt annan situation än i våras.

– Trots att vi har den här stegringen så har vi en helt annan spridning i samhället. Då tycker vi faktiskt att det finns utrymme för en grupp som har haft det väldigt jobbigt, säger han.

Se hela Aktuellt i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.