Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hallengren: ”Alla måste ta ansvar – det gäller framför allt yngre”

Hallengren: ”Alla måste ta ansvar – det gäller framför allt yngre”

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen 70-plus har tagit en stor del av ansvaret för att begränsa smittan. Nu omfattas de av samma råd som övriga i samhället, och ansvaret faller därför tyngre på samhället i stort.

– Det är läge för alla förstå att man måste ta ansvar, säger socialminister Lena Hallengren (S) i Aktuellt.

– Vi kan inte låta personer över 70, och andra riskgrupper, vara dem som  över tid ska bära en så tung börda, säger Lena Hallengren, och syftar på den isolering som varit mycket svår för många äldre att uthärda under året.

Smittspridningen bromsas inte genom att utsatta grupper stannar hemma, påpekar hon och riktar istället udden mot övriga samhället.

– Det är läge för alla förstå att man måste ta ansvar – det gäller inte minst yngre människor. Man får hitta ett annat sätt för den där dejten, eller de sociala kontaktarna. Men man kan inte festa runt som vi har sett på nattklubbarna.

300 personer max

Tidigare i dag gick regeringen ut med nya råd för utskänkningsställen och allmänna sammankomster. Sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang från och med 1 november. Det är en lättnad mot nu rådande gräns om max 50 personer.

Däremot skärps villkoren för nattklubbarna när offentliga danstillställningar med fler än 50 personer åter förbjuds.

”Slutfestat”

– För många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbar. Här sliter sjukvårdspersonal dag och natt, då blir det respektlöst att samma personal slår upp kvällstidningar och ser bilder från fullpackade dansgolv, sade statsminister Stefan Löfven med emfas.

– Det får vara slutfestat nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer