Till vänster Frankrikes president Emmanuel Macron iklädd munskydd och skyddskläder. Foto: TT

Flera länder rekommenderar munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler länder rekommenderar nu sina medborgare att använda munskydd när de går ut. Folkhälsomyndigheten säger att de känner till de nya studierna som kommit.

– Munskydden kan faktiskt hjälpa mot droppsmitta, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Flera länder ändrar nu sina rekommendationer kring munskydd. I Frankrike rekommenderar myndigheterna att alla ska använda munskydd. I italienska Lombardiet, den hårdast coronadrabbade regionen i landet, har en regional lag instiftats som kräver att medborgare bär munskydd när de vistas utomhus, skriver the Guardian.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC rekommendera nu att alla amerikaner som måste röra sig bland folk ska använda hemmatillverkade munskydd. CDC har till och med instruktionerna för hur du själv tillverkar munskydd med sådant du kan ha hemma.  

Coronapandemin

Syftet är att inte sprida smitta till andra om man själv inte har hunnit upptäcka att man är smittad. I resonemanget kring munskydd i USA lyfts även att de klassade och fabrikstillverkade munskydden främst ska användas av sjukvårdspersonal och andra som arbetar med att hindra smittan då de är i störst behov.

”Kunskapsläget förändras snabbt”

Svenska Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att munskydd inte haft någon avsevärd effekt, men kunskapsläget förändras snabbt.

– Nu finns det ny data på att munskydden faktiskt kan hjälpa mot droppsmitta. Vi får ny kunskap hela tiden, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i SVT:s Agenda.

Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att corona kan smitta utan att det finns symtom, något som Folkhälsomyndigheten känner till. Karin Tegmark Wisell framhåller att det då krävs mycket nära kontakter och att det är ovanligt.

– Det är när man hostar och nyser, när partiklarna kommer ut luften, som smittan får en förmåga att föras över till andra personer, säger hon.

Alla inte överens

Men alla experter har inte samma syn på munskydd. Johan Giesecke, professor emeritus vid Karolinska Institutet och tidigare statsepidemiolog, är skeptisk till nyttan med att allmänheten ska använda munskydd.   

– Bevisen för att det skulle fungera är liten. I vården fungerar det bra. Men att springa runt på stan med en liten tygtrasa som blir blöt, att det fungerar finns det inte mycket bevis för, säger han i en intervju i SVT:s Morgonstudion.

Folkhälsomyndigheten har inte ändrat sina rekommendationer angående munskydd. De skriver följande på sin sajt:

”Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet