Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, ”Det är en belastning för Israel”. Foto: SVT/AP

Flera länder stöttar ICC-åklagaren: ”Viktigt steg”

Uppdaterad
Publicerad

ICC-chefsåklagarens ansökan om att både Benjamin Netanyahu och tre Hamasledare ska gripas har fått bland andra Israel och USA att rasa. Men flera EU-länder, däribland Sverige, stöttar rättsprocessen.

”Sverige upprätthåller alltid det multilaterala systemet”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) till SVT.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsministern Yoav Gallant samt Hamas tre högsta ledare, däribland Yahya Sinwar, ska gripas för brott mot mänskligheten, enligt en ansökan av chefsåklagaren hos Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC).

Ansökan ska nu avgöras av domstolen, vilket kan ta allt från veckor till månader. Om en arresteringsorder utförs betyder det att exempelvis Benjamin Netanyhau behöver gripas om han besöker ett land som är med i ICC, vilket alla EU-länder är.

Krig mellan Israel och Hamas

Flera EU-länder stöder

En del länder har uttryckt kritik mot ansökan men andra har ställt sig bakom domstolens rättsprocess.

”Brott utförda i Gaza måste åtalas på högsta nivå, oavsett vilka som är förövare. Belgien stöttar internationella brottmålsdomstolens arbete”, skriver Belgiens utrikesminister på X.

Även Frankrike ställer sig bakom ICC-åklagaren.

”Vi har länge varnat om vikten av att följa internationell lag och specifikt den oacceptabla mängden civila offer i Gaza samt undermålig humanitär hjälp”, skriver landet.

Slovenien och Tyskland har också gått ut med sitt stöd. Tyskland reserverar sig dock kring att det inte är rätt att Hamas och Israels ledare verkar likställas i ansökan.

Sverige: Självklart står vi bakom

Sveriges utrikesminister Tobias Billström menar att man kan diskutera huruvida det är bra att ta med både Israel och Hamas i samma ansökan, men understryker samtidigt landets respekt för ICC:

”Självfallet är det domstolen som avgör och Sverige upprätthåller alltid det multilaterala systemet, och det måste sägas mycket tydligt”, säger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter på tisdagen.

Kan stötta folkmordsutredning

Sydafrika välkomnar ansökan och pekar mot sin anmälan om att Israel begår folkmord.

Bakgrunden som chefsåklagaren presenterar kan stötta folkmordsutredningen, enligt Said Mahmoudi, diplomat och professor i internationell rätt. Hör honom i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet