29 personer skadade efter tunnelbaneskjutningen i New York

Uppdaterad
Publicerad

Minst 29 personer har skadats efter skottlossningen vid en tunnelbanestation i Brooklyn, i New York. Enligt polisen har tio av de skadade fått skottskador.

Polisen har gripit en 62-årig man och utlyst en belöning på 50 000 dollar för den som lämnar information om mannen.

Brandkåren ryckte under morgonen lokal tid ut till ett larm om rökutveckling vid tunnelbanestationen i området Sunset Park i Brooklyn och hittade flera personer som skjutits under morgonrusningen. En man hade öppnat eld inne på tunnelbanetåget och kastat en rökbomb.

Tio personer har skottskadats, säger polisen under en presskonferens, men ingen har fått livshotande skador. Totalt avlossades 33 skott under attacken. På platsen hittades två handeldvapen och en yxa samt raketer.

– Vi ska verkligen vara tacksamma för att det här inte slutade betydligt värre, säger polischefen Keechant Sewell.

Utreds inte som terroristbrott

Vid tunnelbanestationen hittades också odetonerade sprängladdningar. Motivet för skjutningen är fortfarande oklart men enligt polisen utreds det inte för tillfället som terroristbrott.

Totalt har minst 29 personer lagts in på sjukhus i samband med skottlossningen, enligt uppgifter som flera lokala sjukhus lämnat till CNN. Skadorna omfattade även sådana som orsakats av rökinandning.

Foto: Armen Armenian/Facebook

Vittnet: ”Rök, blod och människor skrek”

Danny Mastrogiorgio från Brooklyn hade precis lämnat av sin son till skolan när han såg flera passagerare, inklusive flera skadade, springa uppför tunnelbanetrappan vid stationen på 25th Street i panik.

”Det var vansinne, ingen visste vad som pågick,” säger han till AP.

Sam Carcamo blev ögonvittne till när tunnelbanedörrarna öppnades och ett stort moln av rök åkte ut.

”Det var rök, blod och människor skrek,” säger Carcamo till radiostationen 1010 WINS.

Fordon påträffat

Polisen letar nu efter en man med gasmask och orange varselväst som ska ha befunnit sig på platsen, rapporterar NYT och CNN. Enligt New York-polisen har man påträffat ett fordon som eftersökts i samband med skottlossningen, rapporterar AP.

New york-polisen uppmanar ögonvittnen att höra av sig till polisen. Metropolitan Transit Authority, som har hand om tunnelbanetrafiken i New York, utreder också händelsen.

New Yorks guvernör Kathy Hochul uppmanar New York-borna att vara vaksamma.

”Den här personen är farlig. Det är en pågående situation”, säger Hochul till CNN.

62-årig man gripen

Under natten mot onsdag, svensk tid, gick polisen ut med information och berättade att en 62-årig man eftersöks i samband med skjutningen samt utlyste en belöning på 50 000 dollar, för information om honom, rapporterar Reuters.

Polisen ville initalt inte bekräfta om han misstänktes för skjutningen utan beskrivs som ”intressant för utredningen”. Under onsdagen meddelade de dock att mannen gripits misstänkt för dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.