Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alla gäster har fått gå iland, men de får inte lämna Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera sjuka efter coronautbrott på Hurtigruten-fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 32 personer har konstaterats smittade efter att ha åkt med Hurtigrutens expeditionsfartyg MS Roald Amundsen i Norge, meddelar norska myndigheter.

Totalt innebär det att 36 personer testats positivt för covid-19 efter att ha åkt med fartyget – samtliga tillhör besättningen. Det var i går som expeditionsfartyget isolerades vid en kaj i Tromsö i Norge efter att fyra av totalt 160 besättningsmedlemmar konstaterades ha covid-19.

I går vårdades totalt fyra personer som var ombord på fartyget på sjukhus. På lördagen meddelade sjukhuset att inga nya personer som var ombord på fartyget hade lagts in.

Sattes i karantän

Under fredagsmorgonen fick totalt 177 passagerare och 160 besättningsmedlemmar sättas i karantän.

I onsdags fick man kännedom om att en person som hade rest med kryssningsfartyget mellan den 17 och 24 juli till Svalbard hade testats positivt för covid-19, rapporterar NRK.

Enligt Hurtigrutens ledning isolerades flera av de nu konstaterat smittade ombord på fartyget för flera dagar sedan. Då hade de inga symptom för covid-19 och misstänktes inte bära på någon coronasmitta. Alla passagerare hade lämnat fartyget när coronafallen kom till kommunöverläkarens kännedom.

– Vi gjorde en bedömning när det blev känt att en passagerare från en tidigare seglats hade fått påvisad covid-19 några dagar efter avstigning. Då gjordes en bedömning på om symtom på covid-19 fanns i besättningen, hos passagerare som var ombord, eller som gått av. Det fanns inte, säger Daniel Skjeldam, koncernchef för Hurtigrutten group, som påpekar att rederiet följt nationella- och internationella regler.

Pratat med passagerare

MS Roald Amundsen har enligt företaget haft cirka 250 passagerare ombord vid varje kryssning till Svalbard. Om fler visar sig smittade kan detta innebära det största klusterutbrottet av covid-19 i Norge sedan pandemin bröt ut.

Folkhälsoinstitutet uppmanar under lördagen 69 kommuner att ta kontakt med nästan 400 passagerare som kan ha utsatts för smittorisk under något av fartygets seglatser den senaste tiden.

I Tromsö har 60 passagerare som inte bor i staden satts i karantän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer