Expeditionsfartyget MS Roald Amundsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/AP/TT

Coronautbrott på Hurtigruten-fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Hurtigrutens expeditionsfartyg MS Roald Amundsen har isolerats vid kaj i Tromsö i Norge, efter att 4 av de 160 besättningsmedlemmarna konstaterats ha covid-19.

– Vi har nu fått bekräftat fyra fall av covid 19-smitta på ett Hurtigruten-fartyg som kom från Svalbard, säger Tromsö kommuns ordförande Gunnar Wilhelmsen till NRK.

Fartyget MS Roald Amundsen anlöpte Tromsö tidigt på fredagsmorgonen, och två personer fördes i samband med det till sjukhus. Senare under dagen kom besked om att de hade covid-19, och i eftermiddag bekräftades ytterligare två ur besättningen vara smittade.

Coronapandemin

De smittade isolerades under kryssningen

Enligt Hurtigrutens ledning isolerades flera av de nu konstaterat smittade ombord på fartyget för flera dagar sedan, men de hade inga coronasymptom och misstänktes inte bära på coronasmitta.

Samtliga i besättningen på 160 personer har nu isolerats på skeppet, som inte får lämna Tromsö hamn. Och samtliga passagerare som har befunnit sig ombord på de senaste turerna till Svalbard i juli, måste sätta sig i karantän. Samtliga kommer att testas för covid-19 så snart som möjligt.

Alla passagerare hade lämnat fartyget när coronafallen kom till kommunöverläkarens kännedom.

Kommunens coronacenter testar besättningen

Line Miriam Haugan och hennes son var med på seglingen till Svalbard och testade sig i dag i Finnsnes. Provsvar kommer först på måndag, men familjen har inga symptom.

– Smittsäkerheten togs verkligen på allvar ombord. Flera gånger om dagen blev vi påminda att hålla avstånd, och det var uppritat hur vi skulle stå där det var kö. Jag tänker att det här lika gärna kunde ha skett på ett flyg eller en buss, säger Line Miriam Haugan till NRK.

Kan vara Norges största klusterutbrott

Fartyget skulle ha lämnat Tromsö för ytterligare en tur till Svalbard under fredagen, en kryssning som nu är inställd.

MS Roald Amundsen har enligt företaget haft cirka 250 passagerare ombord vid varje kryssning till Svalbard. Om fler visar sig smittade kan detta innebära det största klusterutbrottet av covid-19 i Norge sedan pandemin bröt ut.

Universitetssjukhuset i Nordnorge, UNN, som nu vårdar de fyra patienterna från MS Roald Amundsen, har inte haft några nya fall av covid-19 sedan 5 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet