Guvernören Greg Abbott talar vid en presskonferens anordnad av polisen. Foto: AP/TT

26 människor döda i skjutning i kyrka i Texas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern gick under söndagens gudstjänst in i en kyrka i Sutherland Springs i södra Texas och sköt mot församlingsmedlemmarna. Polisen bekräftar att 26 personer dödats och runt ett 20-tal skadats. Det är enligt Texas guvernör den dödligaste skjutningen i delstatens historia.

Klockan 11.20 lokal tid på söndagen kom skytten, en man i 20-årsåldern, in på en bensinstation. Han var svartklädd och gick över vägen till kyrkan. Först började han skjuta utanför, där två personer senare hittades döda. Han gick sedan in i kyrkan och öppnade eld med ett automatvapen. 23 personer hittades döda inuti kyrkan.

En granne som bor nära kyrkan konfronterade mannen utanför och sköt honom med ett eget vapen innan han lyckades få gärningsmannen att ge ifrån sig vapnet, enligt polisen.

Gärningsmannen flydde i ett fordon. Han hittades senare död nära delstatsgränsen.

– Vi vet inte om han dog av att ta sitt eget liv eller av skotten som avlossades av den invånare som sköt, sa polisen vid en presskonferens.

Inget motiv

Gärningsmannen ska ha burit en skottsäker väst. Det finns ännu inget känt motiv för dådet.

– Om ni har kommit hit för att få ett motiv till det som just skett kommer ni att bli besvikna, sa Freeman Martin, chef för Texas Department of public safety, till den församlade presskåren.

Avspärrningar utanför baptistkyrkan i Sutherland Springs, Texas. Foto: AP/TT

Sutherland Springs är ett mindre samhälle med runt 400 invånare, beläget runt fem mil sydost om San Antonio.

26 döda och 20 skadade

26 personer totalt dog i skjutningen, som är den dödligaste i Texas historia, det uppgav guvernör Greg Abbott vid polisens presskonferens. 20 personer vårdas på sjukhus med varierande grader av skador.

FBI och Texas Rangers har spärrat av området och påbörjat en undersökning, enligt KSAT-TV. The Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF) har också de skickat agenter till platsen, enligt CBS News.

14-åring bland dödsoffren

En pastor i kyrkan uppger för ABC News att hans 14-åriga dotter finns bland de döda. Han och hans fru var bortresta när skjutningen inträffade.

En invånare i Sutherland Springs gråter utanför kyrkan där skjutningen inträffade. Foto: AP/TT

Ett av offren dog på sjukhus. Offrens ålder varierar mellan 5 upp till 72.

Trump: Övervakar situationen

”Må gud vara med invånarna i Sutherland Springs, Texas. FBI och polis befinner sig på platsen. Jag övervakar situationen från Japan”, skriver USA:s president Donald Trump – som för närvarande befinner sig på en 13 dagar lång Asienresa – på Twitter.

Om dödssiffrorna stämmer har tre av de fem värsta masskjutningarna i USA:s moderna historia inträffat under loppet av de senaste 17 månaderna. I juni 2016 dödades 49 personer i en skottlossning på nattklubben Pulse i Orlando, Florida, och förra månaden dödades 58 personer i en masskjutning under en konsert i Las Vegas, Nevada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.