Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s team besöker ukrainska spannmålsföretaget som drabbats hårt av Rysslands blockad. Foto: Lars Lyrefeldt/ SVT

Flera ukrainska hamnar förblir stängda: ”Världen får inte tillräckligt med mat”

Uppdaterad
Publicerad

Trots spannmålsavtalet med Ryssland förblir flera ukrainska hamnar stängda.

– Det är en stor katastrof för oss, säger Bogdan Muzika, på landets största spannmålsföretag Nibulon, som drabbats hårt av blockaden.

Ukrainska spannmålsproducenter har drabbats hårt av Rysslands blockad av Svarta havet. Men tack vare spannmålsavtalet som just nu är under förhandling, som Turkiet och FN varit med och tagit fram, har en del av exporten kunnat återuppta. Men många av Ukrainas viktiga hamnar förblir stängda.

Avtalet på 120 dagar löpte ut förra veckan men kunde förnyas genom nya förhandlingar parterna emellan. Man är dock oense om huruvida avtalet ska gälla i 120 dagar, som tidigare, eller 60, som Ryssland påstår.

Kriget i Ukraina

– Ukrainska hamnar går just nu bara på 15 procent av sin kapacitet. Det betyder att världen inte får tillräckligt med mat, tillräckligt med jordbruksprodukter. Och på andra sidan kan ukrainska bönder inte sälja sina produkter till sitt rätta pris, sitt rätta värde, säger Dimitryj Barinov, biträdande chef för Odessas hamn.

Men för Nibulon, ett av Ukrainas största spannmålsföretag, spelar avtalets längd ingen roll sålänge hamnarna i Mikolajivregionen inte är inkluderade i avtalet.

SVT:s Urkainakorrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefeldt har besökt Nibulon som drabbats hårt av blockaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet