Mehmet, i en sjal med kurdernas färger, röstade i Kistamässan. Foto: TT

HDP störst bland turkiska medborgare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det prokurdiska HDP skrällde stort i det turkiska parlamentsvalet. Och bland turkiska medborgare bosatta i Sverige blev HDP större än president Erdogans styrande AKP-parti.

– Vi är väldigt glada. Även kurder i Syrien, Irak och Iran gläds över det här resultatet. Det här kan öppna dörren till demokrati för många fler kurder, säger Mehmet Gok, som var aktiv i valrörelsen för HDP i Sverige.

Med 96,7 procent av rösterna räknade har HDP ett stöd på 43,3 procent och det moderat islamistiska AKP 34,0 procent.

– Det är ungefär vad vi förväntade oss. Det finns en stor grupp kurdiska väljare i Sverige. HDP är också bäst på att mobilisera sina väljare, säger Yasin Diken som jobbade för att samla röster för AKP.

”Bättre på att mobilisera väljare”

Röstningen till parlamentsvalet ägde rum under en dag på Kistamässan i Stockholm och många var kritiska till den snålt tilltagna tiden.

– Folk kom resande från hela Sverige. Det var nästan 36.000 som kunde rösta, men vi lyckades bara få 8.000 att komma till vallokalen, säger Mehmet Gok.

Yasin Diken tror att det hade sätt något annorlunda ut om fler hade tagit sig till vallokalerna.

– HDP är bättre på att mobilisera sina väljare och många turkiska medborgare i Sverige kommer från de kurdiska delarna och röstar traditionellt på HDP.

Nyval kan bli aktuellt

Han tror inte att det koalitionsbyggande som nu väntar kommer att gå i lås, och gissar att Turkiet kommer att gå till nyval om 4-5 månader.

– AKP har förlorat en stor del av sina kurdiska väljare. Det tror jag är den största nyheten i det här valet.

För Republikanska folkpartiet (CHP) ligger stödet på 12,4 procent och Nationaliströrelsen (MHP) har fått 8,3 procent, enligt en webbsida som sammanställer rösterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet