Ahmet Davutoglu Foto: TT

Turkiets premiärminister tveksam till koalition

Uppdaterad
Publicerad

AKP är öppet för alla regeringsförslag, men en koalitionslösning är inte optimal för Turkiet, enligt premiärminister Ahmet Davutoglu. I dag väntas president Recep Tayyip Erdogan bryta tystnaden.

Styrande AKP tappade nästan en femtedel av sitt väljarstöd i parlamentsvalet. President Recep Tayyip Erdogan har hållit en sällsynt låg profil sedan valet, men bröt idag tystnaden i ett tal där han uppmanade ”alla partier att lägga egot åt sidan och bilda en ny regering så snart som möjligt”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt diskuterar AKP, som tappat den majoritetsställning som partiet haft i 15 år, landets politiska framtid. Premiärminister Ahmet Davutoglu säger att partiet är öppet för alla alternativ, men att historien visat att koalitionsregeringar inte passar Turkiet.

”Bara AKP har realistiska lösningar”

– Med det nuvarande politiska läget är det bara AKP som kan komma med realistiska lösningar. Vi är öppna för alla scenarier i Turkiet baserat på den senaste utvecklingen, sade Davutoglu på ett möte med tjänstemän från AKP.

Premiärministern har sagt att han är beredd att diskutera med alla tre oppositionspartier i parlamentet, inklusive prokurdiska HDP. Oppositionen har dock uttryckt olika grader av avståndstagande om samarbetsmöjligheterna.

HDP:s ledare Selahattin Demirtas säger att partiet är öppet för alla möjligheter till en koalition – förutom med AKP och utan att Erdogan fortsätter i samma ställning som förut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet