Diyarbakir efter tisdagens våldsamheter. Foto: TT

HDP varnar för inbördeskrig i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter 15 år vid makten har turkiska regeringspartiet AKP förlorat sin egna majoritet. Efter att oroligheter brutit ut i östra delarna av landet varnar nu oppositionspartiet HDP att landet är på väg mot inbördeskrig.

Det var i söndags som prokurdiska vänsterpartiet HDP överraskande tog sig in i Turkiska parlamentet och fler platser än nånsin säkrades för minoritetsgrupper och kvinnor. Men under den turbulenta eftervalsperioden, då regeringspartiet AKP för första gången tvingas förhandla om makten, har kurdiska islamister drabbat samman med vänstergrupper i Diyarbakir i östra Turkiet. Nu anklagar HDP:s partiledare AKP för att driva landet mot inbördeskrig, då man inte griper in för att hindra våldsamheterna:

– Det finns försök att driva landet mot inbördeskrig, och premiärministern och presidenten håller sig undan. Man kan tro att de tillåter landet att drivas mot krig, säger Selahattin Demirtas enligt Reuters.

Turkiska valet 2015

Flera döda i Diyarbakir

Under onsdagen har turkisk polis gripit 17 personer efter oroligheterna i Diyarbakir i tisdags. Ledaren för en hjälporganisation med kopplingar till det kurdisk-islamistiska partiet Huda Par sköts ihjäl, vilket ledde till att ytterligare tre personer dödades och ett tiotal skadades.

Polisen beslagtog också en stor mängd vapen på minst 27 adresser i regionen, enligt TT.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, har ännu inte synts offentligt efter valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet