Yngre flickor har fått komma tillbaka till skolor i Afghanistan, men äldre flickor har inte kallats tillbaka. Foto: TT/AFP

Talibanerna: Snart ska alla flickor vara i skolan igen

Uppdaterad
Publicerad

Bara pojkar nämndes när talibanerna beordrade elever och lärare i högstadie- och gymnasieåldern att komma tillbaka till skolorna i Afghanistan. Nu säger islamistgruppen att de jobbar för att öppna skolan även för flickor, rapporterar flera medier.

Men det är oklart när – eller hur – det ska ske.

Skolorna för elever mellan 13 och 18 år i Afghanistan har varit stängda sedan talibanerna tog makten, men på lördagen öppnades de upp igen. 

I ett uttalande från utbildningsdepartementet, innan öppnandet, gick det att läsa: ”Alla manliga lärare och elever ska delta i utbildningarna”. 

Kvinnliga lärare och flickor nämndes inte.

Under tisdagen gav Zabihullah Mujahid, talesperson för talibanerna, nya besked på en presskonferens. Utbildningsdepartementet jobbar för att sätta grunden för flickors utbildning i högstadie- och gymnasieåldern ”så snart som möjligt”, säger talespersonen enligt Reuters.

Exakt hur det ska gå till, eller när det är klart, framkom inte.

Går emot tidigare löften

Skolor för lägre årskurser har redan öppnat i landet, där har både flickor och pojkar kommit tillbaka samt en del kvinnliga lärare, rapporterar AFP. Flickor och pojkar studerar dock ofta åtskilda, skriver Reuters.

Talespersoner för talibanerna har sagt att de inte tänker ta landet tillbaka till lagarna som rådde under gruppens extremt hårda styre under 1990-talet, då flickor stängdes ute från skolorna. Flickor ska få studera, bara de hålls avskilda från pojkar, enligt tidigare uttalanden.

Unicef: Djupt oroade

FN:s barnrättsorganisation Unicef har uttryckt stark oro över framtiden för kvinnors utbildning i Afghanistan.

”Vi är djupt oroade att många flickor kanske inte är tillåtna att komma tillbaka nu”, skriver organisationen i ett uttalande.

Lokalanställda uppmanas vara hemma

Under helgen kom också besked om att kvinnliga lokalanställda Kabul ska stanna hemma. Arbete tillåts bara för de kvinnor som inte kan ersättas av en man, uppger den tillförordnade borgmästaren i huvudstaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer