NRA-basen Wayne LaPierre. Foto: TT

Florida skärper vapenlagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

Höjd inköpsålder för skjutvapen till 21 år och tre dagars väntetid på att få ut det köpta vapnet. Det är innebörden av den skärpta vapenlag som Floridas guvernör Rick Scott signerade på fredagen. En skärpning som NRA nu vill försöka stoppa, några timmar efter guvenörens besked lämnade vapenlobbyn in en stämningsansökan.

Bakgrunden är skolmassakern i Parkland, Florida den 14:e februari då en före detta elev sköt ihjäl 17 ungdomar med hjälp av ett modifierat halvautomatiskt gevär.

Samtidigt som Floridas guvernör skärper vapenlagen i delstaten ges dock klartecken för skolpersonal att kunna beväpna sig, något president Donald Trump välkomnar.

Skolskjutningen i Florida

Hedrar offren

Lagen heter också ”The Marjory Stoneman Douglas High School Public Safety Act” för att minnas dödsoffren vid den drabbade skolan.

– Dagens beslut måste tjäna som exempel för resten av vårt land och visa att myndigheterna både kan och måste agera snabbt, sade republikanen Rick Scott i samband med att han skrev under lagen, omgiven av överlevande och deras anhöriga.

Vapenlobbyn slår tillbaka

Höjd inköpsålder går på tvärs mot vapenlobbyn NRA:s intressen. En organisation som normalt inte backar en tum och som har stort inflytande på inte minst republikanska politiker i USA.

Senare under fredagen kom uppgifter om att NRA vill försöka stoppa den nya lagstiftningen. Organisationen har lämnat in en stämningsansökan för att försöka få guvernören att återkalla sitt beslut. Den nya lagen strider mot den amerikanska grundlagen, anser NRA.

– Lagstiftningen straffar laglydiga vapenägare för kriminella handlingar utförda av störda individer, säger Chris Cox, som är NRA:s chefsjurist, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Floridas guvernör är den nya lagen ett bevis på att det går att hitta en balans mellan kraven på ökad kontroll och den grundlagsfästa rättigheten att bära vapen.

Trots kraven – halvautomatiska vapnen blir kvar

Ungdomar som överlevde skolskjutningen har drivit framgångsrik rörelse mot vapenvåld och för skärpt kontroll. Men ett av deras huvudkrav – ett förbud mot den typ av närmast militära vapen som gärningsmannen använde när han dödade deras kamrater – fick de inget gehör för.

På ytterligare en punkt går den nya lagen vapenlobbyn och president Trump till mötes: den som ger klartecken åt att viss skolpersonal ska få vapen och utbildning så att de i framtiden kan skjuta tillbaka på eventuella massmördare.

Kluvna känslor

En åtgärd som den republikanske guvernören Rick Scott egentligen är emot, men som han likväl godkände:

– Jag är åtminstone glad att det inte blev en tvingande regel utan att blir upp till de lokala politikerna att besluta om skolpersonalen ska beväpnas eller inte.

Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet