Flygexperten: ”Flygsäkerheten i Pakistan är mycket dålig”

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan har kraschat i södra Pakistan. Planet tillhör flygbolaget Pakistan International Airlines som som har en rad liknande olyckor i bagaget.
– Flygsäkerheten i Pakistan är mycket dålig, säger flygexperten Jan Ohlsson

Ett hundratal personer befann sig ombord på passagerarplanet som kraschade ner i ett bostadsområde i Karachi i södra Pakistan på fredagen.

Planet är av modellen Airbus A320 och tillhör Pakistan International Airlines, ett statligt bolag med dåligt säkerhetsrykte.

– Bolaget har haft en lång rad liknande olyckor genom åren, säger flygexperten Jan Ohlsson.

2016 störtade ett PIA-plan som var på väg från huvudstaden Islamabad till Chitral med 48 passagerare ombord. Ingen överlevde kraschen. I fjol skedde ytterligare en incident, då ett av flygbolagets plan halkade av landningsbanan vid flygplatsen i Gilgit. Det slutade dock lyckligt, ingen människa skadades.

– Flygsäkerheten i Pakistan är mycket dålig överlag. EU har flera gånger utfärdat förbud mot flygplan från Pakistan på grund av den undermåliga säkerheten. 

Uppgifter om misslyckat landningsförsök

Det är för tidigt att svara på vad som ligger bakom olyckan men Jan Ohlsson säger att flera flyganalyssajter som följt olyckan uppger att planet gjort ett misslyckat landningsförsök innan det kraschade i bostadsområdet.

– Det ser ut som man gjort ett försök att landa och sedan gått upp igen och gjort en sväng, men vad det beror på är för tidigt att säga. Det ser i alla fall inte ut som att det varit några väderrelaterade svårigheter, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer