Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Planet ska ha kraschat i ett bostadsområde i staden Karachi, enligt flygbolaget Pakistan international airlines (PIA). Foto: Asif Hassan/AP/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Flygkrasch i Pakistan – 98 människor ombord

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan med omkring 100 personer ombord har kraschat i Karachi i södra Pakistan. Planet kraschade i ett bostadsområde och flera personer uppges ha dött. Enligt företrädare för lokala myndigheter har två passagerare överlevt olyckan, skriver AP.

Pakistans flygmyndighet CAA bekräftar att ett inrikesflyg har kraschat i staden Karachi på fredagen.

Ombord ska det ha funnits 98 personer, inräknat både passagerare och flygpersonal, enligt nyhetsbyrån AP.

Det förekommer motstridiga uppgifter om antalet döda och initialt rapporterades det att alla ombord skulle omkommit. Nu skriver dock flera medier att myndighetsföreträdare bekräftat att minst två personer ombord på planet ska ha överlevt. Skadeläget är okänt.

”Det var mycket rök och eld”

Ögonvittnet Mohammed Uzair Khan säger till BBC att fyra byggnader i bostadsområdet Model Colony totalförstördes i kraschen.  

– Det var så mycket eld och rök. De är nästan mina grannar, jag kan inte uttrycka hur fruktansvärt det var, säger han.

Journalisten Mansoor Ali Khan har delat flera videos på Twitter som sägs visa kraschen. I klippen syns stora rökmoln och spillror av husdelar och brinnande föremål. I nuläget är det oklart om någon på marken har skadats.

Problem med motorerna

Det kraschade planet var på väg till Karachi från staden Lahore. Det rör sig om en Airbus A320 som tillhör Pakistan International Airlines (PIA). Planet ska ha fått problem med landningsstället när det var på väg mot Jinnah International Airport.

Flera pakistanska medier uppger att de tagit del av nödsamtalet från cockpit. I ett publicerat ljudklipp hör man piloten säga till flygledarna att han förlorat motorerna. Några sekunder senare säger han ”mayday, mayday, mayday”.

Beredskap på sjukhus

Lokala myndigheter uppges ha utlyst nödläge för de stora sjukhusen i Karachi.

Olyckan sker bara några dagar efter det att landet återöppnat flygtrafiken för passagerare, efter nedstängningar på grund av coronaviruspandemin.

Enligt Utrikesdepartementets presstjänst finns det i nuläget inga uppgifter om att några svenska medborgare varit ombord på planet.

I en tidigare version av artikeln angavs uppgifter om att det rörde sig om 107 ombord på flygplanet och att samtliga dött i kraschen. Det talet angavs av flygplatsen i Lahore men har sedan tillbakavisats av pakistanska myndigheter, enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer